Sonuç için, Ankara-Şam işbirliği kaçınılmazdır

Ankara haklı olarak Zeytin Dalı operasyonunu yapmak zorunda kalmıştır. Fırat Kalkanı’nda olduğu gibi son operasyon da, “ABD’nin Suriye’deki Kürdistan ayağını engellemeye yöneliktir.” YPG aynen PKK gibi...

Ankara haklı olarak Zeytin Dalı operasyonunu yapmak zorunda kalmıştır. Fırat Kalkanı’nda olduğu gibi son operasyon da, “ABD’nin Suriye’deki Kürdistan ayağını engellemeye yöneliktir.”
YPG aynen PKK gibi ABD’nin bölgedeki uzantısıdır. Sözü eğip bükmeden, ayrıntıların içinde kaybolmadan, her şeyi net ve ulusal çıkarlarımız doğrultusunda görmek zorundayız.
Ankara, Suriye konusunda 2010-2016 arasında yaptığı fahiş hatalardan dönerek Şam’la işbirliğine girmezse Suriye’nin ABD ve destekçileri tarafından bölünmesini önleyemeyiz.
ABD, YPG üzerinden Suriye sınırımızda üslerini (ve tesislerini) kurmaya başladı. 2010-2016 arasında AKP iktidarını Şam ile kavga ettirerek YPG üzerinden bölgeye yerleşti. Ankara’yı, S.Arabistan gibi bir Türkiye düşmanı ülkenin yanına iteleyerek Suriye’deki eylemlerinin yolunu dün açtı.
Bugün artık AKP üst yönetiminin (ve Erdoğan’ın) bu kıskaçtan çıkarak Şam ile derhal işbirliğine gitmesi gerekir. Ankara ve Şam’ın bugün ortak stratejik çıkarları tam olarak örtüşmektedir. Suriye ve Türkiye’nin ulusal çıkarları (ve bütünlükleri) bu işbirliğine bağlıdır.
PKK, YPG ve hatta FETÖ’nün bitirilmesi, Ankara-Şam stratejik işbirliğine dayanıyor. Bu işbirliğini tercih etmez ve Şam ile kavgayı sürdürürsek şu sonuçlar doğar:
1) ABD Kuzey Suriye’de İncirlik benzeri üs (ve tesisler) kurar.
2) Türkiye haklı olarak müdahale ettiği operasyonlarla Suriye bataklığı içinde kilitlenir kalır.
3) Suriye, en az dört parçaya bölünür ve bu bölünme, “Türkiye içindeki bölücü terör örgütlerini daha güçlü hale getirir.”
4) Ve sonuçta BOP, Ankara-Şam stratejik işbirliği ile engellenir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sansür, demokrasi ve araçlar 18 Ekim 2022 | 196 Okunma Devlet olmanın nitelikleri 11 Ekim 2022 | 199 Okunma Örtülü iç savaş mı? 04 Ekim 2022 | 267 Okunma Başarı mı, yoksa ... 27 Eylül 2022 | 112 Okunma Türkiye’nin stratejik konumundaki çelişkiler 20 Eylül 2022 | 161 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar