Yenidoğan Çetesi’nin arka bahçesi: Sezaryen dayatması!

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracPazar günkü yazıya ortalamanın çok üzerinde geri dönüş oldu. Yorumların arasında kayboldum desem yeridir. “Herhangi bir yetkili aradı mı, yazıdaki...

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/trac

Pazar günkü yazıya ortalamanın çok üzerinde geri dönüş oldu. Yorumların arasında kayboldum desem yeridir. “Herhangi bir yetkili aradı mı, yazıdaki dehşete düşüren bilgileri veren o cerrah ile görüşmek isteyen oldu mu?” diye soracak olursanız yanıtını vereyim; beklediğim gibi hayır! Peki, neden ilgilenen olmadı? Yazının satır satır okunduğunu biliyorum. Sağlık camiasındaki WhatsApp gruplarında elden ele dolaştığını da öğrendim. Mesleğini hakkıyla yapan çok sayıda doktor ve hemşireden ise teşekkür mesajları aldım. Bu arada benden, dolaylı yollardan bilgi almak ve “Hastanelere şimdi de erişkin hasta operasyonu mu yapılacak?” sorusuna yanıt arayanlar da oldu. İpin başını ve ucunu merak ediyorlar herhalde. Umarım bulunur ve insanların sağlıkları sağlık simsarların vicdansızlıklarına artık terk edilmez.

Vatandaşlar ise hem tedirgin hem de öfkeli. Bu işin sonunun nereye varacağını görmek istiyorlar. Özellikle de kadınlardan doğum süreçleriyle ilgili yüzlerce mesaj geldi. Yazıda, bilgileri aldığım cerrah dostumun, “Sezaryen oranlarının yüksek oluşu ile bebek yoğun bakım yatışı arasında direkt bağlantı vardır” sözlerine yer vermiştim. Bu cümleden yola çıkarak, özel hastanelerde “Sezaryen Çeteleri” olduğunu yazanlar ve kendi hikâyelerini paylaşanlar oldu.

Dün ‘Bizim Doktor’u aradım yine. Yazılan o yorumları sordum. “Suni sancı meselesini bir araştır” dedi.

Nedir diye baktım hemen. Özetle “Doğum sürecini başlatmak veya hızlandırmak için medikal yöntemlerle suni olarak oluşturulan rahim kasılmalarıdır” deniliyor. 

Bizim Doktor şöyle açıklık getirdi: “Suni sancı, doğuma girecek annelerin sezaryene mecbur bırakılmasında en kritik yol. Suni sancı verip doğumu hızlandırırlar. Doktor mesai saati dolmadan hastayı doğuma almak için yapar bunu. Bu şekilde doğum kanalı gevşemeden bebek çıkıma girer ama ön tarafı kapalı olduğu için doğamaz. Bu sefer de ‘Bebek zor durumda. Sezaryene alalım’ derler.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zafer değilse ne? 17 Ocak 2025 | 160 Okunma Bu apaçık Gazze’nin zaferidir! 15 Ocak 2025 | 438 Okunma Ve perde aralandı: Bakın orada kimler var? 13 Ocak 2025 | 338 Okunma Instagram’a göre; ben kefiyeli bir terörist miyim? 07 Ocak 2025 | 130 Okunma Meksika Sınırı’ndan Gassal’a: Bir şeyler mi oluyor? 05 Ocak 2025 | 1.037 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar