İstiklâlden istikbale bir destandır Maraş
1908 Halep Salnamesi'ne göre Kahramanmaraş merkezinde 4 Ermeni, 3 Protestan, 2 Katolik, 1 Latin kilisesi ve 15 Hıristiyan mektebi, 6 kilise, 2 manastır, 1 gayri Müslim rüştiye ile 5 iptidai mektebi; Elbistan'da 3 kilise, Göksun'da 1 Ermeni kilisesi ile 4...
1908 Halep Salnamesi'ne göre Kahramanmaraş merkezinde 4 Ermeni, 3 Protestan, 2 Katolik, 1 Latin kilisesi ve 15 Hıristiyan mektebi, 6 kilise, 2 manastır, 1 gayri Müslim rüştiye ile 5 iptidai mektebi; Elbistan'da 3 kilise, Göksun'da 1 Ermeni kilisesi ile 4 Protestan mektebi vardı.
Özgürlüğe ve hoşgörüye bakın.
Peki ya nüfus?
Maraş'ta 46 bin 557 Müslüman, 11 bin 180 Ermeni, 3567'si Katolik olmak üzere toplam 67974 kişi yaşıyordu.
Ne zaman?
1908 yıllarında…
Osmanlı idaresi altında çok geniş din hürriyetinden istifade eden bu Ermeniler, 1453-1909 tarihleri arasında mutlu ve imtiyazlı biçimde yaşadılar.
Ama nankör, maceraperest, hayalci, iki yüzlü, ırkçı, hilekar, isyancı, yalancı, kurnaz, inatçı, fırsatçı, menfaati için her şeyi yapan, Türk ve İslam düşmanı olan Ermeniler, zaman zaman isyan ettiler.
Rusya, Amerika ve Avrupa'nın Osmanlı Devleti aleyhinde yaptıkları siyasi propagandaların etkisi altında kalan Anadolu'daki Ermeniler, değişik yer ve tarihlerde birçok ayaklanma başlattı.
İsyan için dağa çıkan Ermeni eşkıyası, Müslüman köylerinde barınamıyordu fakat Müslüman olmayan köylerden destek buluyordu.
Ermeni eşkıyası sarp arazilerde gizleniyor ve çevredeki Müslüman köylerde cinayet işledikten ve halkı soyduktan sonra tekrar kayboluyordu.
***
Maraş'taki Ermeniler 1862 tarihinden itibaren isyana başladı.
Onlar Rus, Fransız, İngiliz ve ABD çıkarlarına hizmet etti hep.
1. Dünya Savaşı sırasında dış güçlerin teşvikiyle Osmanlı Devleti'ne karşı isyan ettiler.
Çanakkale cephesinin devam ettiği kritik günlerde Türk askerini arkadan vurdular.
İtilaf Devletleri'nin işini kolaylaştırmak için Türk halkına düşmanca davrandılar.
Çeteleri desteklediler.