Mandela etkisi
Mandela etkisi deniyor.. Gerçekte yaşandığını zannettiğimiz pek çok hadisenin aslında olmadığını farketme durumu.. Yanlış bilinenler.. Adını, Mandela’nın cezaevindeyken...
Mandela etkisi deniyor.. Gerçekte yaşandığını zannettiğimiz pek çok hadisenin aslında olmadığını farketme durumu.. Yanlış bilinenler.. Adını, Mandela’nın cezaevindeyken öldüğünün sanılmasından almış.. Adana’daki yangın sonrası, yurdun Süleymancılar’a ait olduğunun ortaya çıkmasıyla Mandela etkisini bir kez daha gördük.. Süleymancılar, sanki Ak Parti hareketinin doğal müttefikiymiş gibi.. Oysa tarihlerinin hiçbir döneminde bugün iktidar olan siyasi ekole yakın durmadılar.. Konjonktürel olarak 1995’te Refah Partisi’ne yöneldiler evet.. Bir de Kemal Kacar’ın veliahtı Denizolgun milletvekili seçilebilsin diye Antalya’dan aday yaptılar. O kadar.. Aynısı FETÖ için de geçerli.. Sokağa sorsan önemli ölçüde Ak Parti’yi iktidara taşıyan güç” yorumunu alırsınız.. Oysa FETO, 3 Kasım seçimlerinde, Ecevit’in DSP’sindeydi.. Mandela etkisi..
Kilitli yangın kapıları
Adana’daki yangında, yangın merdivenlerine giden kapıların kilitli olduğu iddia edildi.. Bu, tahkikat neticesinde çıkacak ortaya.. Ama kilitli olduğu anlaşılırsa bu durum beni şaşırtmaz.. Yönetmeliğe uygun olsun diye yapılan yangın merdiveni ve oraya açılan boşluğa giden kapılar genellikle kilitli olur.. İlk kez duymuyoruz bunu.. Onlarca nedeni var.. Yurtta kalan çocuklar gizli gizli dışarı çıkmasın ya da yabancı birini gizlice içeri almasın diye olabilir.. Ağırlıklı olarak güvenlik gerekçesiyle yani.. Peki ‘hem bu kapılar faal olsun hem de güvenlik riski en az olsun’.. Olmaz mı?.. Bunu yapan binalar var.. Bazı binalarda, yangın merdivenlerine giden kapılar, içeriden dışarı kolayca açılır ama dışarıdan içeri açılmazlar. Aynı şekilde bir tür sessiz alarma bağlıdırlar. Kapı hareket ettiğinde alarm devreye girer.. Kapılarda bir tür panik barı vardır.. Bu barı kaldırdığınız an açılır o kaçış paniğinde kapı kolu ile vesaireyle uğraşılmaz.. Yeter ki yapmak isteyelim..