Adalet açığı …
Adalet açığı, cari açığa, bütçe açığına benzemez… Ekonomik açıkların telafisi var ve fakat adalet açığının telafisi yoktur. Yalnızca ekonomik anlamda bakarsak, eğer...
Adalet açığı, cari açığa, bütçe açığına benzemez… Ekonomik açıkların telafisi var ve fakat adalet açığının telafisi yoktur. Yalnızca ekonomik anlamda bakarsak, eğer adalet açığı varsa, güven ve yatırım ortamı yok demektir. Bu şartlarda kimse yatırım yapmaz. Sonradan yapılan yatırımlar da geçmiş kayıpları telafi etmez. İnsan hayatında da, söz gelimi yanlış bir kararla hapis yatan birisinin sonradan suçsuz olduğu kanıtlansa bile, yattığı yılları geri veremezsiniz.
Dünya Adalet Projesi-(World Justice Project) (WJP), 2019 raporunda;
''Tahminen 5 milyar insanın küresel olarak karşılanmayan adalet ihtiyacı var; bunlar arasında gündelik sorunlar için adalet bulamayanlar, yasanın sağladığı fırsattan dışlananlar ve aşırı adaletsizlik koşullarında yaşayanlar da var. '' deniliyor. Ayrıca adalet açığının kapanması gerektiği belirtiliyor … Çünkü ''Bu adalet açığı insani gelişmeyi baltalar, yoksulluk tuzağını güçlendirir ve yüksek toplumsal maliyetler getirir.'' Deniliyor.
Dünya Adalet Projesi- (World Justice Project) (WJP), dünyadaki hukukun üstünlüğünü ilerletmek için çalışan bağımsız, çok disiplinli bir organizasyondur. WJP'ye göre, hukukun üstünlüğü, sürdürülebilir ekonomik kalkınma, hesap verebilir hükümet ve temel haklara saygı ve fırsat ve eşitliğin temelini oluşturur.
WJP'nin çalışmalarının amacı dünyada hukukun üstünlüğünü ilerletmektir. Bu kuruluş 2006 yılında Amerikan Barolar Birliği'nin girişimi ile kuruldu ve 21 ortağın desteğiyle 2009'da bağımsız ve kar amacı gütmeyen kuruluş haline geldi.
Dünya adalet Endeksinde 2019 da, 126 ülke yer alıyor.