Altında altın devri
Temmuz ayı itibariyle Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK); Mevduat Faizi, BİST 100 Endeksi, Dolar ve Euro, Külçe Altın ve Devlet İç Borçlanma Senetleri olarak, Finansal Yatırım Araçlarının reel getiri...
Temmuz ayı itibariyle Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK); Mevduat Faizi, BİST 100 Endeksi, Dolar ve Euro, Külçe Altın ve Devlet İç Borçlanma Senetleri olarak, Finansal Yatırım Araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı.
Temmuz ayında ve Temmuz'dan Temmuz'a son bir yılda, TÜFE'ye göre hesaplanmış reel getiri oranları içinde en yüksek reel getiriyi, altın sağladı.
Altının aylık ve yıllık Nominal (Enflasyonu içeren) ve yine aylık ve yıllık reel getiri (Enflasyon etkisi giderilmiş) oranları şöyle oldu.
***
Altının Nominal ve Reel Getiri Oranları (Yüzde)
Temmuz Ayı Temmuz'dan Temmuz'a
Bir Yıllık
----------------- -------------------------------
Nominal Getiri Oranı 6.44 24.62
TÜFE Oranı 1.16 8.79
Reel Getiri Oranı 5.44 19.09
***
Altın aylık yüzde 5.44 ve yıllık yüzde 19.09 oranında reel getiri sağladı.
Tarihsel gelişimi içinde altın, uzun süre para olarak kullanılmıştır... İnsanlık tarihinde altından önce değişik varlıklar para yerine kullanılmıştır... Söz gelimi bazı hayvan dişleri, deniz kabukları, bazı hayvanlar ve tahılların para yerine kullanıldığı görülmüştür.
Altın her çağda değer ölçüsü olarak kabul edilmiştir. Dünyanın en eski altın madenleri, Orta Doğu'dadır. Milattan önce 2900 yıllarında Mısır'da altın madenleri işletilirdi. Anadolu'da da Milattan önce 1200'lü yıllarda altın biliniyordu.