Borç darbesi olabilir mi ?
Moody's, Türkiye, Rusya, Polonya, Macaristan ve Çek cumhuriyetinin pandemi nedeni ile fonlama ihtiyacının arttığını, bunlardan Türkiye hariç diğer dördünün 2021'de gelirlerini de artıracaklarını...
Moody's, Türkiye, Rusya, Polonya, Macaristan ve Çek cumhuriyetinin pandemi nedeni ile fonlama ihtiyacının arttığını, bunlardan Türkiye hariç diğer dördünün 2021'de gelirlerini de artıracaklarını açıkladı. Ayrıca, bunlar içinde Türkiye, Macaristan ve Polonya'nın borç yükünün artması nedeni ile büyük darbe alacaklarını da ilave etti.
Dikkat edersek bu beş ülkede de demokrasi ve hukuk sorunu var. Borç darbesi alacaklar dediği üç ülkeye karşı da Avrupa Birliği kararları var.
AB'nin en son Türkiye raporunda;
'Yeni Cumhurbaşkanlığı sistemi ile daha önce mevcut olan birçok denge ve denetleme mekanizması ortadan kaldırılmış ve TBMM'nin rolü zayıflamıştır. Yeni sistem, kamu yönetiminin ve yargının daha fazla siyasileşmesine yol açmış ve Cumhurbaşkanı'na, birçok düzenleyici kamu kurumunun başkanını atama yetkisi vermiştir. İnsan hakları, hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığına ilişkin kötüleşen durum, rapor döneminde de devam etmiştir.'' deniliyor.
Macaristan'da, Viktor Mihaly Orban, güçler birliği istediğini, yargı bağımsızlığını istemediğini söylüyor. Polonya'da, Adalet ve Hukuk Partisi lideri Jaroslaw Kaczynski de, yargı bağımsızlığını kendi anlayışı içinde görüyor. Yargı bağımsızlığı diyerek mevcut mahkeme sistemi değiştirildi ve yeni hâkimler atandı. Yargıyı felç edecek önlemler alındı.
Oysaki bu iki ülkede AB'ye üyedir. Bu ülkeler hukukun üstünlüğüne de uyacaklarını taahhüt etmişlerdir. Ne var ki her iki ülke de bu şarta açıkça uymayan ülkelerdir. Bu nedenle 2018 yılında Avrupa Parlamentosu, Macaristan'ı Avrupa Birliği (AB) içerisindeki temel siyasi haklarından yoksun bırakabilecek bir tasarıyı kabul etmiştir.