Çalışanlar için geçinme endeksi yapılmalı
Her krizin maliyeti çalışanların üstünde kalıyor. Panik içinde herkes kendine bir çıkış, bir kaçış yolu buluyor. Çalışanların maaş ve ücretleri belli olduğu için bu kesim...
Her krizin maliyeti çalışanların üstünde kalıyor. Panik içinde herkes kendine bir çıkış, bir kaçış yolu buluyor. Çalışanların maaş ve ücretleri belli olduğu için bu kesim krize yeniliyor.
Dahası, her krizde önce çalışana kemer sıktırıyorlar. Söz gelimi 2001 krizinde ''Güçlü Ekonomiye Geçiş Programında'' maaş ve ücret artışı hedef enflasyona göre yapılacak deniliyordu. Ayrıca tarımsal desteklerin de yarı yarıya düşürülmesi öngörülüyordu. Ancak enflasyon hedeften çok yüksek çıktı, program gereği olarak çalışanların maaş ve ücretleri de reel olarak geriledi. Satın alma gücü düştü. Yetmedi büyümeden de pay verilmedi. Maaş ve ücretler üretim faktörleri içinde göreceli olarak da düşük kaldı.
Bugüne kadar yapılan enflasyon zamları da yine çalışanların aleyhine oldu. Zira maaş ve ücret artışları ortalama TÜFE artışlarına göre yapıldığı için çalışanların harcama sepetinde daha yüksek yer tutan gıda fiyat artışları gibi gerçekleri yansıtmadı.
TÜİK'in Tüketici Fiyatları Endeksi, geliri en yüksek olanlar ile geliri en düşük olanların ortalaması olarak alınıyor.
Söz gelimi TÜİK'in 2015 ve 2016 yılları tüketim harcamalarının türlerine göre dağılımı anketinde, gıda harcamalarının geliri en düşük yüzde 20'lik kesimin tüketim harcamaları içindeki payı 2015 yılında yüzde 30.2 ve 2016 yılında yüzde 28.9'dur. Buna karşılık gelirden en yüksek pay alan yüzde 20'nin harcamaları içinde gıdanın payı; 2015 yılında 14.6 ve 2016 yılında ise yüzde 14.2 olarak neredeyse yarı yarıya daha düşüktür.
TÜFE hesabında TÜİK bu ikisinin ortalamasını alıyor