Demokrasi bilinci engelleniyor?
TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir belediye başkan adayı oldu ve fakat Meclis Başkanlığından istifa etmedi. Kendi açıklamasına göre ''Hukukun olduğu yerde etik konuşulmaz....
TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir belediye başkan adayı oldu ve fakat Meclis Başkanlığından istifa etmedi. Kendi açıklamasına göre ''Hukukun olduğu yerde etik konuşulmaz. Hukuk devletinde hukuk konuşulur.'' dedi.
Kimse demokrasiyi tartışmıyor. Hukuk demokrasinin altyapısıdır. Ancak İngiltere'de yazılı Anayasa yoktur. Demokrasi gelenekleri ve anlayışı bir ülkede hukuk normlarını da belirler.
Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde, Azerbaycan'da, Rusya'da ve bazı Latin Amerika ülkelerinde, diktatörler anayasayı ve hukuk kurallarını kendi iktidarları için değiştirdiler. Birçoğunda başkanların kısıtlı olan seçim sürelerini anayasa ve yasaları değiştirip uzattılar.
Venezuela'da 2018 Mayıs ayında Başkanlık seçimi yapıldı. Halk seçimi boykot etti. 19.4 milyon seçmenin yüzde 46'sı, 8.3 milyon seçmen sandığa gitti. Maduro bu oyların yüzde 68'ini yani 5.6 milyon oy aldı. Bu hukuki mi? Mevcut yasalarına göre evet. Demokrasi açısından bakarsak, halkın yüzde 29'u Maduro için evet, yüzde 71'i ise ya seçimi boykot etti veya hayır dedi. Seçim sonrası kargaşa yaşandı ve 15 kişi öldü.
Medeni ve demokratik toplumlarda yüzde 29 azınlık oyuyla iktidarı kimse kabul etmezdi.
Binali Yıldırım'ın istifa olayını da, ''seçimlerde adaylar arasında haksız rekabeti önlemek için'' demokrasi açısından değerlendirmek gerekir.