Devlet malında yanlış hesaplar
Mülkiyet hakkı kutsaldır... Elbette hukuk dışı ve başkasının hakkını gasp eden veya spekülasyon yaparak topluma zarar veren sermaye aynı kefede değildir. Spekülatif sermaye, küreselleşmeyi öyle bir...
Mülkiyet hakkı kutsaldır... Elbette hukuk dışı ve başkasının hakkını gasp eden veya spekülasyon yaparak topluma zarar veren sermaye aynı kefede değildir.
Spekülatif sermaye, küreselleşmeyi öyle bir gündeme soktu ki, kimse başka türlü düşünme fırsatı bulamadı... Küreselleşmenin önünde de özelleştirme geldi. Özal'dan başlayarak her gelen hükümet özelleştirmeyi Türkiye'nin olmazsa olmazı olarak gördü.
Gerçekte ise bizim gibi, ulaştırma ve haberleşme ile enerji üretimi ve dağıtımı gelişmekte olan ülkelerde, tekel niteliğindeki altyapı yatırımları kalkınmada önemli araçlardır. Bunların özellikle bütçeye gelir amaçlı olarak özelleştirilmesinin, sonunda topluma maliyet getireceği açıktı.
Türk Telekom 2005 yılı sonunda özelleştirildi.
01.07.2005 tarihinde yapılan ihale sonucunda Türk Telekom; yüzde 55 hissesi için en yüksek teklifi veren Oger Telecoms Ortak Girişim Grubu'na 6 milyar 550 milyon dolar karşılığı 21 yıllığına özelleştirildi.
Bugün için Türk Telekom'un;
* Yüzde 55 hissesi, Oger Telekom'a
* Yüzde 30 hisse, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'na aittir.
* Yüzde 15 hisse de Borsa İstanbul'da halka açıktır.
Türk Telekom'un gelirinin 21 yıllığına özelleştirilmesi demek, 2005 yılında alınan 6.7 milyar dolara karşılık gelirinin aynı süre için satılması demektir.