Dış borcun ceremesini hepimiz çekiyoruz!

Uluslararası Finans Enstitüsü, pandemi ile birlikte, küresel borcun 272 trilyon dolar olduğunu açıkladı. Bu hesap içinde ülkelerin dış borcu, iç borcu, işletmelerin ve halkın bankalara borcu, hepsi var. Bunun...

Uluslararası Finans Enstitüsü, pandemi ile birlikte, küresel borcun 272 trilyon dolar olduğunu açıkladı. Bu hesap içinde ülkelerin dış borcu, iç borcu, işletmelerin ve halkın bankalara borcu, hepsi var. Bunun içindir ki bu hesabın her tarafı yanlıştır.

İç borçla dış borcu toplama doğru değildir. Zira etkileri çok farklıdır.

İç borçlar, milli gelir içinde bir transferdir. Reel faize bağlı olarak değişir. Gelir dağılımını etkiler.

Devlete borç verenler eğer enflasyonun üstünde faiz alıyorsa, devletten borç verene gelir transferi olur. Ancak devlette faizleri bütçeden ödediğine göre, bu maliyet sonunda halka sosyalize edilmiş olur.

Eğer devlet aldığı borcu verimli yatırımlarda kullanırsa, GSYH'da artış olur ve sosyal fayda ve maliyet açısından borç kendisini ödemiş olur.

Eğer devlete borç verenler, enflasyonun altında faiz alıyorsa, bu defa devlete borç verenlerden, devlete gelir transferi olur. Devlete borç verenler yoksullaşır. Borç verenler bu durumda aynı zamanda devlete gizli vergi ödemiş olurlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 287 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 538 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 625 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 225 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 359 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar