Dolara bağımlı ekonomi
Tamamı yurt içinde üretilerek ihracat edilen malların yurt dışı üretici fiyat artışları açıklandı. Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE)'yi, TÜİK, ''Belirli bir referans döneminde...
Tamamı yurt içinde üretilerek ihracat edilen malların yurt dışı üretici fiyat artışları açıklandı.
Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE)'yi, TÜİK, ''Belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt dışına satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksidir." şeklinde tarif ediyor. Bu endeks imalat sanayii, madencilik ve taş ocakçılığı sektörlerini kapsıyor.
TÜİK bu fiyatları, ihracat malının navlun, sigorta ve yurt dışında diğer masrafları hariç mal bedeli (FOB) bedeli olarak üretici firmalardan topluyor.
1- İhraç mallarının yurt dışı üretici fiyatları endeksi,
* Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2.24 arttı. (Aynı ayda yurt içi üretici fiyatları endeksi yüzde 0.72 oranında arttı.)
* Bir önceki yılın Temmuz ayına göre yüzde 2.24 oranında arttı. (Aynı dönemde yurt içi üretici fiyatları endeksi yüzde 15.45 oranında arttı.)
2- 2013 Temmuz ayında 100 olan yurt dışı üretici fiyat endeksi beş yıl sonra 2017 Temmuz ayında 157.34 oldu. Buna mukabil yine 2013 Temmuz ayında 100 olan yurt içi üretici fiyat endeksi, beş yıl sonra 2017 Temmuz ayında yüzde 138.76 oldu.
Özetle, ihraç mallarının üretim maliyetleri, yurt içinde satılan malların üretim maliyetlerinden daha yüksek oldu.
Son yıllarda dövizler TL. karşısında değer kazandı... TL. döviz sepetine karşı değer kaybetti.
TCMB, Yİ-ÜFE bazlı reel kur endeksi Temmuz 2013'te yüzde 101.39 iken, 2017 Temmuz ayında yüzde 87.91'e gerilemiş... Yani döviz sepeti TL. karşısında değer kazanmış. Bu demektir ki ihracatçının yaptığı her bir dolar ihracat için şimdi eline daha fazla TL. geçiyor. Bu şartlarda Türkiye'nin ihracatta rekabet gücü yükselmiş oluyor.