Dünyada ve Türkiye'de yoksulluğun dinamikleri
Küreselleşme ve siyasi popülizm bütün dünyada yoksulluğu artıran iki temel faktör oldu. Şimdi birde bunlara pandemi eklendi.Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu 2019 Aralık Raporuna göre; 21. yüzyılda...
Küreselleşme ve siyasi popülizm bütün dünyada yoksulluğu artıran iki temel faktör oldu. Şimdi birde bunlara pandemi eklendi.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu 2019 Aralık Raporuna göre; 21. yüzyılda yaşam standartlarında büyük ilerleme sağlamasına rağmen dünyada aşırı gelir yoksulluğu içinde yaşayan 600 milyon insan bulunuyor.
Bu 600 milyon Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi'ne göre hesaplandığında 1.3 milyara çıkıyor. Çok boyutlu yoksulluk endeksi, kültür ve eğitim gibi konulara ulaşma olanaklarını da kapsamaktadır. Düşük insani gelişme sahibi ülkelerde tüm eğitim düzeylerinde de boşluklar mevcuttur. Yaklaşık 262 milyon çocuk ilk veya orta okula gitmiyor ve 5.4 milyon çocuk beş yaşına kadar yaşamıyor.
Bazı ülkelerin neredeyse tamamı yoksuldur. Söz gelimi rapora göre, Uganda'nın Karamga bölgesinde yoksulluk oranı yüzde 96.3, Güney Sudan'da 91.9, Yemen'de yüzde 47,7 ve Haiti'de yüzde 41.3'tü.
Pandemi küresel daralmaya neden oldu. İşsiz sayısı riskli boyutlara ulaştı. Söz gelimi ABD işsizliği çözmüştü. Ancak pandemi ile ülkede 39 milyon kişi işsiz kaldı. ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, işsizlik oranının Haziran ayında yüzde 20-25'i bulabileceğini tahmin ediyor. Türkiye de fiili işsiz sayısı 7,7 milyon ve fiili işsizlik oranı da 22,8 dir.
2020 eksi büyüme oranları ve işsizlik Dünyada yoksulluğu daha da artıracaktır. (Aşağıdaki tablo)