Eğitim sisteminin temel sorunları
Almanya İkinci Dünya Harbi'nden yerle bir olarak çıkmıştı. Beş yıl içinde ekonomi rayına girdi. Erhart Mucizesi dediler... Oysa ki ekonomide mucize yoktur. Almanya'nın yeniden kalkınmasının nedeni ülkede...
Almanya İkinci Dünya Harbi'nden yerle bir olarak çıkmıştı. Beş yıl içinde ekonomi rayına girdi. Erhart Mucizesi dediler... Oysa ki ekonomide mucize yoktur. Almanya'nın yeniden kalkınmasının nedeni ülkede eğitimli iş gücü ve uzman varlığıydı.
Sovyetlerin dağılmasından sonra da Rusya'nın morali çok bozuktu... Ancak herkes eğitimli idi. Kendini toparlayabildi.
Bugün biz en fazla sorunu eğitim sisteminde yaşıyoruz. Bu sorunlara doğru ve objektif teşhis koyamazsak, eğitim sistemi daha da geri düşecektir.
1- Bir toplumun eğitime önem vermesi kültür düzeyi ile bağlantılıdır. Türkiye'de son yıllarda adeta bir kültürel düşüş yaşanıyor.
2016 yılında, kültürel mesleklerde çalışanların oranı 2015 yılına göre yüzde 2.9'dan yüzde 2.3'e geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in tarifine göre, kültürel meslekler, yaratıcı ve sanatsal üretim, kültürel mirasın toplanması ve korunması ile ilgili mesleklerdir. Sanatsal ifade amacıyla (örneğin görsel, müzik, yazı, dans ya da dramatik sanatlar) yapılan faaliyetlerdir.
Maalesef Türkiye'de sanat ve sanatçı da siyasete bulaştırıldı. İktidar yanlısı sanatçılar türedi. Gerçekte gelişmiş toplumlar sanatçının sanatını değerlendirir. Bu anlamda sanatçı da toplumun tümüne hitap etmelidir. Eğer siyasi bir gruba yakınlaşırsa, toplumun sevgisini ve saygısını kaybeder. Referandumdan önce ''evet'' diye açıkça tercihlerini bildirenler gibi.