Ekonomide panik önlenmeli
Son 1 ayda dolar Merkez Bankası'nın çapraz kur olarak verdiği tüm paralar karşısında değer kazandı. Ancak TL karşısında panik yaratacak kadar değer kazandı. 17 Ekim 2016'da 1 dolar 3.12 iken dün 17...
Son 1 ayda dolar Merkez Bankası'nın çapraz kur olarak verdiği tüm paralar karşısında değer kazandı. Ancak TL karşısında panik yaratacak kadar değer kazandı. 17 Ekim 2016'da 1 dolar 3.12 iken dün 17 Kasım'da 3.32'ye çıktı. Yani TL dolar karşısında bir ayda yüzde 6.4 oranında değer kaybetti.
TL'den sonra en yakın değer kaybeden Japon Yeni'nde de değer kaybı yüzde 5.2 oldu. Rus Rublesi'nin değer kaybı ise yüzde 3 oldu. Diğer paralar daha az değer kaybetti.
Başka bir ifade ile, TL dünya paralarından ayrıştı. Asıl sorun da bu açıdan ortaya çıkıyor. TL panik halinde düşüyor. Bu panik hem Dünyanın Türkiye'ye bakış açısını olumsuz etkiliyor, hem de nereye kadar gider sorusunu gündeme getiriyor?
Bu soruya ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası karar verecek. Ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası'nın pasif kalması, sanki dolar artışını istiyor gibi imaj oluşuyor ve bu durum panik havasını körüklüyor.
Gerçekte ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası dolar artışını durdurabilir… Durdurması da gerekiyor… Çünkü kurun panik halinde artması aşağıdaki sorunları gündeme getirir:
1) Sanayi sektörü üretimde takriben yarıdan fazla ithal aramalı ve hammadde kullanıyor. Kur artışı sanayi üretim maliyetlerini artırıyor. Bu maliyetler toplam talep düşük olduğu için kısmen enflasyona yansır kısmen de firmanın sırtında kalır.
Zaten sanayi üretiminde düşme var… Sanayi üretim endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 3.8 ve geçen yılın Eylül ayına göre ise yüzde 2.3 oranında düştü.
Üretimde düşme işsizlik ve durgunluğa neden olur.