Ekonomik bünyede zaafiyet oluştu
Kurdaki spekülatif artışları Trump'a bağlıyorsak, zaten işimiz bitmiş demektir. Trump kavgaya girdiği ülkelere Ambargo uygular, ABD ulusal çıkarlarına ters ise ithalat kotaları ve vergi koyar. ...
Kurdaki spekülatif artışları Trump'a bağlıyorsak, zaten işimiz bitmiş demektir. Trump kavgaya girdiği ülkelere Ambargo uygular, ABD ulusal çıkarlarına ters ise ithalat kotaları ve vergi koyar. Ancak bizde kur artışına Trump neden oldu dersek, aynı zamanda zafiyetimizi de ortaya koymuş oluruz. Zira eğer ekonomik bünye sağlamsa kimse onu yıkamaz, çürükse her isteyen yıkabilir.
Öte yandan Dünya sermaye hareketlerini Trump yönetmiyor. Kur artışından önce Türkiye'den sermaye çıkışı başlamıştı. Yalnız yabancı yatırım sermayesi ve sıcak para değil, ulusal tasarruflarda çıkmaya başlamıştı. Başkanlık sisteminin kabul edilmesinden sonra birçok büyük firma aleni olarak Türkiye'den borçlandı, yurt dışında yatırım yaptı. Beşeri yatırım olarak beyin göçü hızlandı.
Standart and Poor's, Moody's ve Fitch Raiting, kurların uçtuğu Ağustostan çok çok önce, Türkiye'yi ''yatırım yapılamaz-spekülatif '' ülke statüsüne indirmişti.
Trump'ın kötü niyetli olduğuna şüphe yok… Ancak işi Trump'a yükleyip ve geçer diye önlem almıyorsak, bunun iki nedeni olabilir… Birisi, piyasaya devalüasyon yaptırmayı iktisat politikasının bir aracı olarak kullanıyoruz. İkincisi ise İktidar olayın nereye gideceğini kestiremiyor.
1.Üretici ve Tüketicinin Morali bozuk. Bu durum beklentileri olumsuz etkiliyor. Yerli ve yabancı sermaye Yatırım yapmak istemiyor.
Geçen sene Ağustos ayında hizmet sektörü ve perakende ticaret sektöründe güven endeksi 100 üstünde idi. Yani güven vardı. Bu sene Ağustos'ta her iki sektörde güven endeksi, güven sınırı olan 100'ün altına düştü. Yani güvensizlik oluştu.