Ekonomik istikrarda dünyadan ayrıştık
Küresel ortalama büyüme oranı 2011-2018 arasında yüzde 3,6 oldu. 2019 yılında bu oranın yüzde 2.7 olması bekleniyor. 2018 ikinci çeyreğinde küresel ekonomide yavaşlama bu sene de devam etti. 2020 de de küresel...
Küresel ortalama büyüme oranı 2011-2018 arasında yüzde 3,6 oldu. 2019 yılında bu oranın yüzde 2.7 olması bekleniyor. 2018 ikinci çeyreğinde küresel ekonomide yavaşlama bu sene de devam etti. 2020 de de küresel büyüme oranının yine yüzde 2.7 düzeyinde kalması bekleniyor.
Bu sene büyüme olarak gelişmiş ülkeler daha olumlu bir görünüm sergilerken, Doğu Avrupa ve Latin Amerika'daki gelişmekte olan ülkeler daha zayıf kalmıştır.
Buna rağmen ABD Merkez Bankası FED-(Federal Reserve'in son olarak fonlama faiz oranını yüzde 1.75 - 2.00'e düşürmesinin gerekçesini, küresel risklerin artmasına ve küresel büyümenin zayıf kalmasına ve olası resesyon riskine karşı bir güvence yaratılmasına bağladı.
FED'in faizleri düşürmesi, uluslar arası sermaye hareketlerini de etkiler. Sermayenin daha yüksek faiz veren gelişmekte olan ülkelere gitmesini teşvik eder. Ne var ki, ABD'de faizler halen yön verici değil. Dünya ekonomik konjonktürü de eskisi kadar rahat olmadığından uluslararası sermaye bir bekleme dönemi içinde olabilir. FED faizleri daha da düşürürse yabancı sermaye girişi artacağından gelişmekte olan ülkelerde büyümeyi olumlu etkiler.
Çin'de de bu sene son 28 yıla göre daha düşük, yüzde 6.2 büyüme yaşanıyor. 2020 yılında büyümenin biraz daha düşeceği ve yüzde 6.0 olacağı tahmine diliyor.
ABD-Çin ticaret savaşı şimdilik durulmakla birlikte zaman zaman farklı şekilde ortaya çıkacaktır. Zira ABD, sürekli Çin'e olan dış ticaret açığından yakınmaktadır.