Gençlerimiz neden işsiz?
Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslar arası çalışma örgütü (ILO) gibi kuruluşlar, 15 - 24 yaş grubunu genç nüfus olarak tanımlıyor.Dünyada işsizlik oranının en fazla olduğu kesim genç...
Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslar arası çalışma örgütü (ILO) gibi kuruluşlar, 15 - 24 yaş grubunu genç nüfus olarak tanımlıyor.
Dünyada işsizlik oranının en fazla olduğu kesim genç nüfustur. Türkiye'de de iş aramayan işsizleri de katarsak, üç gençten birisi fiilen işsizdir.
Genç nüfusta işsizliğin yüksek olması; kısmen sermaye yoğun üretim ve hizmet teknolojilerinin daha fazla kullanılması gibi küresel nedenlere bağlıdır. Ancak daha önemlisi kendimize özgü sorunlardır.
2008-2009 dünya krizinde, dünyada ortalama işsizlik oranı yüzde 10 olmuştu. Bizde yüzde 14 olmuştu. Şimdi 2019 nisan ayında dünya ortalama işsizlik oranı yüzde 3.6'dır. Aynı ay bizde yüzde 13'tür.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) Avrupa ülkelerinde 2018 yılı, 20-34 yaştakiler arasında, "ne eğitimde ne istihdamda olmayan nüfus" oranlarını açıkladı. Buna göre AB 28 ortalaması yüzde 16.5'tir. Listenin başında yüzde 36,3 ile Kuzey Makedonya yer alıyor. Türkiye yüzde 33,2 ile ikinci sırada geliyor.
1 - Türkiye de gençler arasındaki işsizlik, şimdi GSYH'da daralma sonucunda artmıştır. Ancak bu artış ortalama işsizlik oranındaki artıştan daha yüksektir. Bunun nedeni yatırımlardaki düşmedir. 2018 ikinci çeyreğinden başlayarak son 4 çeyrektir yatırımlarda eksi büyüme yaşanmaktadır. 2019 ikinci çeyreğinde bu oran eksi yüzde 28 oldu. Yeni yatırımlar olmayınca, yeni işe başlayacaklar için iş imkanları da sınırlı kaldı.