Güney Kore diktayla mı, demokrasiyle mi kalkındı?
Güney Kore 'nin gelişmiş ülke statüsüne geçmesi, Dünyada ve bizde çok tartışılıyor. Hatta bizde her şeyi model kalıbına sokanlar ''güney Kore kalkınma modeli'' diye bir model öne sürüyorlar...
Herşeyden önce belirtmek gerekir ki; bir başka ülkeyi model alarak gelişmek mümkün değildir. Çünkü Büyüme ve kalkınma, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi konjonktüre, halkın davranış kalıplarına, tasarruf ve tüketim alışkanlıklarına ve daha da önemlisi demokrasinin ve kurumların gelişmişlik durumuna göre değişir.
Güney Kore ile ilgili ikinci yanlış , bu ülkenin diktatör başkan Park yönetiminde kalkındığı şeklindeki bir algıdır.
Kore'de 1961 yılında 2. Ordu komutan yardımcısı Tümgeneral Park Chung-hee darbe yaptı ve cunta kurdu.. 1963 'te Cumhurbaşkanı seçildi. 17 Ekim 1972 tarihli Anayasa değişikliği yaptı ve ülkeyi askeri kurallar ile yönetmeye başladı. Yönetimi boyunca bir sürü gözde görülür yolsuzluk olayları meydana geldi. 1979 yılında grev dalgaları ve eylemleri yoğunlaştı. 26 Ekim 1979'da milli istihbarat başkanı Kim Jaegyu tarafından vurularak öldürüldü. Park otokrasi yönetimini seçmesini "Ülke demokrasiden kaynaklanan bir kaosa tahammül edemez'' mazerete bağlamıştır.