İnsan refahını kalkınma belirler
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin 2018 büyüme tahminini ekonomi üzerinde daha fazla aşağı yönlü risk gördüğünü belirterek, yüzde 2,5'e, 2019 büyüme tahminini de yüzde 2'ye...
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin 2018 büyüme tahminini ekonomi üzerinde daha fazla aşağı yönlü risk gördüğünü belirterek, yüzde 2,5'e, 2019 büyüme tahminini de yüzde 2'ye düşürdü.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) dün yayımladığı 'Ekonomik Görünüm' raporunda, Türkiye için 2018 büyüme tahminini yüzde 5.1 ve 2019 beklentisini de yüzde 5 olarak açıkladı.
İki kurumun büyüme tahminleri, tahminler hakkında tartışma yaratacak kadar farklıdır.
Türkiye'nin 2018 ilk çeyreğinde daha yüksek bir büyümesi beklenebilir. Ancak özellikle kur artışı, ara malı ve ham madde ithalatının düşmesine ve bu düşme de üretimde daralmaya neden olacaktır. Sonuç, 2018 sonraki çeyreklerinde düşük büyüme ve yüksek işsizliktir.
Çift haneye çıkan enflasyon, Türkiye'nin dış borçlarında kredi risk priminin -CDS- yükselmesi ve daha pahalı dış borçlanma sorunu da, dış kaynaklara bağlı büyümeyi olumsuz etkileyecektir.
Aslında uluslararası resmi ve özel kuruluşlar, ülkelerde büyüme yerine kalkınmayı değerlendirmelidir. Büyüme artık tek başına insan refahı için yetersiz kalmaya başlamıştır.