İşsizlik tuzağı
William Arthur Lewis Karayibler doğumlu bir iktisatçıdır. 1979da Theodore Schultz ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülünü kazanmıştır. Arthur Lewis'in kalkınma teorisinde özetle ''tarım sektörü sanayi sektörü...
William Arthur Lewis Karayibler doğumlu bir iktisatçıdır. 1979da Theodore Schultz ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülünü kazanmıştır. Arthur Lewis'in kalkınma teorisinde özetle ''tarım sektörü sanayi sektörü için düşük bir ücretli ve sınırsız iş gücü sağlayabilir. Tarımda iş gücünün marjinal verimliliği sıfırdır. Sanayi'ye transferinde verimliliği artar."
Bu yol, Çin ve Hindistan'ın kalkınmasında etkili olmuştur.
Türkiye'de hikâye farklıdır. Türkiye'de tarım işsizliği gizler. Bu gizli işsizler kente göçünce açık işsizlere dönüşürler. Türkiye açısından önemini göç sorunlarını her zaman tartıştığımız halde, işsizlik boyutunda önemini bana bir konuşmamızda roman yazarı Av. Sırrı Özbek hatırlattı.
Türkiye'de 2002 yılında kırsal nüfus oranı yüzde 34.2 iken, 2017 yılında yüzde 25.6'ya gerilemiştir. Aslında tüm dünyada kırsal nüfus azalmıştır.
Çin'de ve Hindistan'da kente göçen nüfus, iş bulmuş ve büyümeye katkı yapmıştır. Türkiye'de ise şehre gelenler, varoşlarda artan işsizler ordusuna katılmıştır.
Meselenin iki yönü var? Birisi neden kırsal kesimden göç hızlandı? İkincisi neden işsizlik bu kadar arttı?