Kılıfına uydurmak iktidarları kurtarır mı?
Siyasi iktidarların milletin ortak malı olan kamu kaynaklarını, mevzuatta yer aldığı gibi basiretli bir tüccar gibi kullanması gerekir.Bu alanda İktisat bilimi içinde kamu ekonomisi, maliye politikası, bütçe politikası...
Siyasi iktidarların milletin ortak malı olan kamu kaynaklarını, mevzuatta yer aldığı gibi basiretli bir tüccar gibi kullanması gerekir.
Bu alanda İktisat bilimi içinde kamu ekonomisi, maliye politikası, bütçe politikası Üniversitelerde ders olarak okutuluyor. Bu alanlarda bilimsel araştırmalar yapılıyor.
Anayasada da siyasi iktidarın kamu malları ve kaynakları üzerindeki tasarrufları sınırlayan maddeler var.
Anayasanın 166. maddesi "Ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı, özellikle sanayiin ve tarımın yurt düzeyinde dengeli ve uyumlu biçimde hızla gelişmesini, ülke kaynaklarının döküm ve değerlendirilmesini yaparak verimli şekilde kullanılmasını planlamak, bu amaçla gerekli teşkilatı kurmak Devletin görevidir." diyor.
İkinci paragrafın son cümlesi ise ''kaynakların verimli şekilde kullanılması hedef alınır'' şeklindedir.
Kamu kurumlarının, kamu kaynaklarını verimli kullanıp kullanmadığının denetimi halk adına TBMM tarafından yapılır. TBMM adına kamu malları ve harcamalarının, yasalara uygun, etkin ve yerinde kullanılıp kullanılmadığını da Anayasanın 130. maddesine göre Sayıştay denetler ve Meclis'e rapor verir.