Kur artışında soru işaretleri

TÜİK, Nisan ayı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksini (YD-ÜFE) açıkladı. Nisan ayında YD-ÜFE yüzde 4 arttı. Nisan'dan Nisan'a son bir ayda ise yüzde 21.72 oranında arttı.Nisan ayında aylık ve...

TÜİK, Nisan ayı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksini (YD-ÜFE) açıkladı. Nisan ayında YD-ÜFE yüzde 4 arttı. Nisan'dan Nisan'a son bir ayda ise yüzde 21.72 oranında arttı.

Nisan ayında aylık ve yıllık bazda YD-ÜFE'de en yüksek artış sırasıyla 9.54 ve yüzde 32.53 oranıyla kok ve rafine ürünlerinde oldu. Zira bu sektör en fazla ithal girdi kullanan sektördür.

YD-ÜFE endeksi aylık ve yıllık olarak içerde üretilip ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişmeyi, FOB satış fiyatından ölçen bir endekstir.

İhracat mallarının üretim maliyeti neden bu kadar artıyor?

Tek nedeni elbette üretimde yüksek oranda ithal girdi kullanılmasıdır. Zira kur artışı ithal girdi fiyatlarını da artırıyor. Eğer ihracat mallarında ithal girdi payı yüzde 10 gibi düşük düzeyde olsaydı, kur artışı YD-ÜFE artışını çok az etkilerdi.

Aslında istikrarlı bir ekonomide millî para değerli ise ithalat daha ucuza gelir ve ithalat artar... Dış ticaret açığı oluşur. Millî para düşük değerde ise ihracatta rekabet imkânları artar ve ihracat artar. Dış ticaret fazlası oluşur. Çin baskılara rağmen dış ticarette açık veririm diyerek millî parasının değerlenmesini önlüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 287 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 538 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 625 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 225 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 359 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar