Kurda yanlış olan nedir?
Dolar son yıllarda Dünyada diğer paralar karşısında değer kazandı ama daha kırılgan bir ekonomi olduğumuz için bizde TL karşısında daha fazla değer kazandı. Türkiye 2000 yılında, IMF'nin...
Dolar son yıllarda Dünyada diğer paralar karşısında değer kazandı ama daha kırılgan bir ekonomi olduğumuz için bizde TL karşısında daha fazla değer kazandı.
Türkiye 2000 yılında, IMF'nin önerisi üzerine sabit kur rejimi uyguladı. 2000 yılında MB, dolar kurunu yüzde 20 artışla sınırladı. Ancak aynı yıl TÜFE oranı yüzde 39 olunca, dolar kuru üstünde aşırı baskı oluştu ve 2001 şubatında kriz patladı. Aynı IMF bu defa sabit kurun tam 180 derece tersi olan ''Dalgalı kur sistemini'' önerdi. Daha doğrusu desteği bu şarta bağladı. Bugüne kadar ne çektikse dalgalı kurdan çektik.
Dalgalı kur sistemi başıbozuk bir sistem olarak algılandı. Kontrolsüz sıcak para girişi oldu ve kur üstünde baskı oluştu. Bu baskı Merkez Bankası ve Hükümet'in düşük kur uygulama isteği ile birleşti, TL aşırı değer kazandı.
Günümüze kalan kötü miras
2008 Eylül ayında, 2003 TÜFE bazlı reel kur endeksi yüzde 124.57 oldu. Bir dolar bir lira konuşulmaya başlandı. Ne var ki, bu nedenle cari açık arttı ve dış borç stoku arttı. Ekonomide kırılganlık arttı. Bugüne kalan kötü miras TL'nin aşırı değer kaybetmesi ve 406 milyar dolar dış borç oldu... Üstelik cari açık da devam ediyor.
2001 krizinden sonra, normal olarak sabit kurun 180 derece tersi bir kur sitemi yerine ara sistemler veya geçiş sitemleri uygulayabilirdik ve kur sorunun yaşamazdık.