Kurumsal yapının önemi

Daron Acemoğlu ve James A. Robinson; ulusların düşüşünde, insanlık tarihi içinde bazı ülkelerin neden daha zengin, bazı ülkelerin de neden daha fakir olduğunu, kapsayıcı kurumlara bağlıyor. Bu sonuca...

Daron Acemoğlu ve James A. Robinson; ulusların düşüşünde, insanlık tarihi içinde bazı ülkelerin neden daha zengin, bazı ülkelerin de neden daha fakir olduğunu, kapsayıcı kurumlara bağlıyor. Bu sonuca birçok ülkeyi inceleyerek ulaşıyor.

Küreselleşme sürecinde de demokrasi kültürü ve kalkınma ile kurumsal yapı arasındaki bağ güçlenmiştir.

Kurumsal yapı bir toplumda organize olmuş ve aynı zamanda tarihsel boyut taşıyan toplumsal ilişkiler, insanlar tarafından oluşturulmuş normlardır. Bu normlar aynı zamanda kurumların ve demokrasinin sınırlarını da belirleyen kurallardır.

Geleneksel ve sosyal kurumlar; devlet, aile, eğitim, hukuk, ekonomi, siyaset ve din unsurlarını kapsar.

Devlet, toplumda dirlik ve düzeni sağlayan, aile, cinsler arası ilişkileri, ebeveyn ve çocuk ilişkilerini düzenleyen, eğitim, bireylerin toplumsal hayata uyumlu bir şekilde katılmalarını sağlayan, bilgi ve beceri veren, ekonomi, üretim ve tüketimi düzenleyen, hukuk, toplumsal ve kişisel adalet temelinde yasal çerçeveyi düzenleyen kurumlardır.

Hukuk, sözleşme ilişkilerini ve firma faaliyetlerini yöneten yazılı kuralları, finansal alanı ve daha geniş anlamda toplumu yöneten anayasaları, yasaları ve diğer yasal mevzuatı belirler. Bu anlamda ekonomik ilişkilerin de belirleyicisidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hükümet ekonomiyi yönetemiyor 04 Şubat 2021 | 287 Okunma Faiz zor düzeltir çok kolay bozar! 03 Şubat 2021 | 538 Okunma İktidar kümesteki kazları yoluyor 02 Şubat 2021 | 625 Okunma Cari açık ülkeye kan kaybettirdi!.. 31 Ocak 2021 | 225 Okunma Gıda fiyatlarında iktidarın yanlışları 29 Ocak 2021 | 359 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar