Neden eğitimi çıkmaza sokuyoruz?
Uluslar arası göstergeler, eğitimde ilk okuldan başlayarak üniversiteye kadar her gün biraz daha geri düştüğümüzü gösteriyor. Araştırma ve geliştirmede de aynı şekilde geri...
Uluslar arası göstergeler, eğitimde ilk okuldan başlayarak üniversiteye kadar her gün biraz daha geri düştüğümüzü gösteriyor. Araştırma ve geliştirmede de aynı şekilde geri sıralardayız.
Eğitim, ekonomik ve sosyal anlamda, en büyük yatırımdır. Eğitimle elde edilen Beşeri sermaye, fiziki sermayeden daha önemlidir. Kalkınmaya da en büyük desteği sağlar.
Eğitimden en yüksek verimin alınması içinde,
Bir… Bir ekonomide katma değer yaratmada etkili olacak insan gücü eğitiminde, eğitim yapacakların en geniş tabandan ve en yetenekli olanlar arasından seçilmesi gerekir. Yani eğitimde fırsat eşitliği, olmalıdır. Eğitimin paralı olduğu bir sistem içinde, fırsat eşitliği sağlanamaz.
İki… Zorunlu eğitim sırasında ve sonrasında, özellikle yüksek öğrenimde insangücü planlaması yapılmalı ve ihtiyaca, piyasa talebine göre eğitim yapılmalıdır. İşsiz kalmış bir insana yapılan yatırım, atıl bir yatırıma dönüşmüş olur. Bunun içindir ki eğitim planlaması siyasi ve ideolojik hedeflerden uzak tutulmalıdır.
Eğitim insanlara bilgi ve beceri sağlar. Kişilerin bilgi ve becerilerinin artması, onlara daha iyi iş olanakları ve güvencesi sağlar.
Yine insana hayat boyu gelir faydası sağlar. Genel olarak çalışma hayatında eğitilmiş insan, eğitimsiz insanlara göre daha yüksek gelir elde eder. Elde ettiği bu gelir fazlasının hayat boyu faydası, eğitim için katlanılan zaman ve para maliyetinden daha yüksektir.
Kişilere sosyal statü sağlar. Eğitim ile toplumda kastlaşma önlenir. Toplumda yatay ve dikey mobilite sağlanır. Eğitim sayesinde gelir ve statü olarak daha üst sınıflara geçebilir. Söz gelimi, bir fabrikada gece bekçisi olarak çalışanın çocuğu eğitimle aynı fabrikanın işletme müdürü olur.