Piyasaları çalıştırmak devletin görevidir
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi bankaları uyararak "Kredi çağırma gibi, faizleri artırma gibi gelecek endişesi ile yanlış anlaşılmalara sebep olacak uygulamalardan sakınmak gerekir'' dedi. Bakan...
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi bankaları uyararak "Kredi çağırma gibi, faizleri artırma gibi gelecek endişesi ile yanlış anlaşılmalara sebep olacak uygulamalardan sakınmak gerekir'' dedi.
Bakan hem haklı, hem haksızdır.
Haklıdır, çünkü bankalar fırsatçılık yaparak, kartelleşmeye gidebilir. Ekonomik krizler de bankaların ani ve spekülatif kararları ile her zaman finans sektöründe başlamıştır. Geçmişte, Arjantin örneğinde olduğu gib olağanüstü dönemlerde, özellikle yabancı bankalar yurt dışına döviz transfer ederek krizi derinleştirmişlerdir.
Haksızdır, piyasada spekülatif faaliyetler, kartelleşme ve oligopol piyasalar, firmaları uyararak değil, devletin yasalarla piyasayı denetlemesi ve rekabetin önünü açması ile sağlanır.
Mamafih, ben son on beş yıldır, banka ve kredi kartları faizlerinde, bankaların kartelleşmeye gittiğini yazıyorum.
Bugün de 20 bankanın tamamı, kartınızla nakit kredi çekerseniz akdi faiz olarak yıllık yüzde 24.24 oranında faiz alıyorlar. Gecikme faizi olarak da yüzde 30.24 oranında faiz alıyorlar. Bu 20 bankanın birisi olsun yarım puan daha düşük faiz almıyor! Oysa ki serbest piyasada daha çok iş yapsın diye bir banka yüzde 24.24 yerine yüzde 22 faiz alabilirdi... Alamıyor, çünkü açık veya zımni olarak diğerleri ile anlaşma var.
Aslında banka ve kredi kartlarında azami faiz oranlarını her üç ayda bir yasaya göre Merkez Bankası belirliyor. Ne var ki hem Merkez Bankası bu faizleri fahiş faiz olarak belirliyor, hem de bankaların tamamı belirlenmiş en yüksek faizi kullanıyor.
Bunun adına kartelleşme denir ve Anayasaya aykırıdır... Bunu önlemek ise devlete düşer. Maalesef devlet olarak bu kartelleşmenin önünü de Merkez Bankası açıyor.