Popülizm işsiz sayısını artırdı
Türkiye'de yazın 5,5 kışın 6 milyon işsiz var. İşsizlik sigortası olmayan işsizlerin öncelikli beklentisi, iş değil devlet bütçesinden yardım almaktır. Bunun içindir ki siyasi iktidarın bir istihdam...
Türkiye'de yazın 5,5 kışın 6 milyon işsiz var. İşsizlik sigortası olmayan işsizlerin öncelikli beklentisi, iş değil devlet bütçesinden yardım almaktır. Bunun içindir ki siyasi iktidarın bir istihdam politikası yoktur. Bütçeden para dağıtabilmek için, kamu stratejik altyapılar dahil herşey özelleştime kapsamındadır .
Hükümet işçinin işsizlik sigortası fonundan zaman zaman kanunla bütçeye kaynak aktarıyor, Altyapı yatırımlarını, kara yollarını, köprüleri ve tünelleri özel sektöre borçlanarak yaptırıyor .
Siyasi iktidar bütçeden dağıttıklarıyla yatırım yaparak, işsiz sayısını yarı yarıya azaltabilirdi. Bu takdirde iş sahibi daha bağımsız düşünebilecek ve siyasi tercihlerini daha doğru kullanabilecekti.
Popülizm politikalarının başarı şansı, toplumun eğitim durumu ve demokratik bilinç seviyesi ile ters orantılıdır. Türkiye şartlarında muhalefet partileri de ekonomide öngördükleri istikrar politikalarının AKP'nin popülizm politikaları ile rekabet edemediğini anladılar ve onlar da popülizm yapmaya başladılar.
Gerçekte ise para dağıtmak işsiz sayısını artırır. Çalışanları tembelleştirir. Para dağıtmak yerine aynı kaynaklarla devlet ya iş kurmalı veya iş kurulmasına yardımcı olmalıdır.
Yani siyasi iktidar "Para yerine iş dağıtmalıdır."