Rahat durabilsek istikrar düzelecek
Devlet, piyasanın önünü açmak ve ekonomik istikrar sağlamakla yükümlüdür. Ne var ki bizde , iç ve dış siyasi sorunlar istikrarı ve düzeni bozuyorTüketici, reel kesim, hizmet sektörü, perakende ticaret...
Devlet, piyasanın önünü açmak ve ekonomik istikrar sağlamakla yükümlüdür. Ne var ki bizde , iç ve dış siyasi sorunlar istikrarı ve düzeni bozuyor
Tüketici, reel kesim, hizmet sektörü, perakende ticaret sektörü ve inşaat sektörünü kapsayan, ''Ekonomik Güven Endeksi'' bir ay öncesine göre yüzde 9.1 oranında arttı. En düşük ay Ekim ayı oldu. Yalnızca inşaat sektörü güven endeksi düştü. Ancak tüm endeksler geçen sene Kasım ayının çok altında kaldı.
Döviz kurları, üretici ve tüketici güvenini etkiliyor. Dolar kuru 4.14 seviyesine geriledi ve fakat Merkez Bankası'nın 2003 baz yılına ve TÜFE'ye göre hesapladığı Reel kur endeksinde, dolar hâlâ yüzde 30 daha değerli görünüyor. Doların aşırı değerli olması ile FED'in faiz artırımında daha dikkatli ve esnek davranması, kurların düşmesi yönünde baskı oluşturuyor.
Buna mukabil, Türkiye'nin demokrasiden uzaklaşması oranlarının dış borçların çevrilme sorunu, kurlara artış yönünde baskı yapıyor.
Son haftada açıklanan NATO raporu ve İsrail'in diplomatik ilişkileri azaltma kararı, beklentileri de olumsuz etkiledi.
NATO raporunda ''Siyasi haklar ve sivil özgürlükler'' konusunda Türkiye, NATO'nun tek özgür olmayan ülkesidir açıklaması yapıldı. Bu açıklamadan sonra, Türkiye'nin dış borç riskini gösteren, sigorta primi CDS'i yükseldi. 26 Kasım'da 386.00 iken 28 Kasım'da 406.80'e yükseldi.