Sermaye oluşumunda köle emeği...
Spekülatif sermaye geçmişte ve bu gün ekonomik istikrarı bozan nedenlerin başında gelmiştir. Bu sermaye ayrıca insanları istismar ederek, haksız rekabet yaratarak, tepki çekmiştir. Spekülatif sermayenin geçmişi...
Spekülatif sermaye geçmişte ve bu gün ekonomik istikrarı bozan nedenlerin başında gelmiştir. Bu sermaye ayrıca insanları istismar ederek, haksız rekabet yaratarak, tepki çekmiştir. Spekülatif sermayenin geçmişi de kirlidir.
Söz gelimi; İnsanlık tarihinin yüz karası olan kölelik müessesi, aynı zamanda Avrupa'nın sermaye oluşumunda bir mal olarak kullanılmıştır. Avrupa da ve özellikle İngiltere'de, bazı banka ve sigorta kuruluşları ilk sermayelerini köle ticaretiyle elde etmiştir.
Köleliğin tarihi eski Mısır'a ve yakın doğuya uzanır. Eski Yunan'da ve Roma'da köleliği düzenleyen mevzuat mevcuttur. Atina ve Roma'da kölelerin vatandaşlık hakları yoktu. Kölelik yalnızca emeğinden yararlanılan mal gibi alınıp satılırdı.
Sekizinci yüzyıldan başlayarak 13. yüzyıla kadar Almanya'da da tarımda kullanılan Slav köleler vardı. Ortaçağ Avrupa'sında ise selfler kölelerin yerini aldı.
Topraklara bağlı olan selfler toprakla birlikte alınıp satılırlardı.
Afrika'nın köleleştirilmesi ile köle ticaretinden gelir sağlayan ülkeler, Portekiz, İspanya, Fransa, İngiltere, İskoçya, Almanya, Danimarka ve Hollanda olmuştur. Zamanla köle ticaretinde İngiltere daha öne çıkmıştır. O kadar ki, 17. yüzyılda Liverpool'dan kalkan her dört gemiden biri köle ticareti yapan bir gemi idi.