Siyasi iktidar AB'yi neden istemiyor
Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, Avrupa Birliği'ne üyelik hedefini referanduma götürme niyetinde olduğunu açıkladı. Niyet AB'ye karşı bir pazarlık mıdır, yoksa gerçekten AB'den uzaklaşmak...
Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, Avrupa Birliği'ne üyelik hedefini referanduma götürme niyetinde olduğunu açıkladı. Niyet AB'ye karşı bir pazarlık mıdır, yoksa gerçekten AB'den uzaklaşmak mıdır? Zaman gösterecek. Ancak AB'den uzaklaşmak AB'ye de zarar verir ve fakat asıl zararı Türk Milleti çeker.
Zira Türkiye'nin Avrupa Birliği hedefi, yalnıza üyelikle sınırlı bir talep değildir. Avrupa hedefimiz üyelikten çok daha önemli anlam ifade etmektedir.
Avrupa Birliği dünyada demokrasinin kurumsallaştığı bir oluşumdur. Siyasi istikrarın sembolüdür. Avrupa'da insan hakları, siyasi özgürlükler teminat altına alınmıştır. AB ülkeleri hukukun üstünlüğünde ilk sıralardadır. AB üyeliği demek Türkiye'nin bu standartlara yükselmesi demektir.
Yine AB müktesebatının getirdiği açıklık, şeffaflık ve siyaseten hesap sorulabilirlik ilkeleri yolsuzlukla mücadele, Türkiye'nin siyasi, sosyal ve ekonomik istikrarı için vazgeçilmez hedeflerdir.
AB Türkiye sorumlusu birçok kez Türkiye'de demokrasi ve hukuk alanında kayıplar yaşandığını, AB'nin demokrasiyi her şeyden önde tuttuğunu açıklamıştı. Aslında açıklamasa da Avrupa'nın temelini insan hakları ve demokratik özgürlükler oluşturuyor.
AB Türkiye ilerleme raporlarında, Türkiye'nin hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan haklarında geri düştüğünü ve dolaylı olarak Başkanlık sisteminin demokratikleşmeyi engellediği vurgulandı.