Yatırım yapılabilir statümüzü neden kaybettik?
Moody's Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu, "Baa3"ten "Ba1"e düşürünce Türkiye, "yatırım yapılabilir" ülke statüsünü de kaybetmiş oldu. Tepki olarak Borsa düştü, dolar ve altın ise arttı. Mody's'in...
Moody's Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu, "Baa3"ten "Ba1"e düşürünce Türkiye, "yatırım yapılabilir" ülke statüsünü de kaybetmiş oldu. Tepki olarak Borsa düştü, dolar ve altın ise arttı.
Mody's'in ülke kredi notunu düşürmesinin bu defa özel bir önemi var. Zira uluslararası doğrudan yabancı yatırım sermayesi, dünyada mevcut üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun not seviyesini dikkate alarak hareket ediyor. Bu üç kuruluştan en az ikisinin ülke notunun ''yatırım yapılabilir statüde'' olması gerekir. Dünyada büyük emeklilik fonlarının yönergelerinde özellikle bu husus yazılıdır.
Standard&Poor's önceden ülke kredi notumuzu yatırım yapılamaz - spekülatif- seviyesine indirmişti. Moody's de indirdikten sonra geriye yatırım yapılabilir seviye olarak yalnızca Fitch'in notu kaldı.(Aşağıdaki tablo.)
***********
Türkiye'nin Ülke Notu
Reyting Kuruluşu Ülke Notu Vasfı Türkiye'nin Önceki Notu
Standard&Poor's BB (Negatif) Yatırım Yapılamaz Spekülatif BB + (Durağan)
Moody's Ba 1 (Durağan) Yatırım Yapılamaz Spekülatif Baa3 (Negatif)
Fitch BBB -(Negatif) Yatırım Yapılabilir En Alt Sınıf BBB - (Durağan)
*************
Moody's'in ülke notumuzu düşürmesinin siyasi ve ekonomik anlamda tartışılması devam edecektir.
Başbakan ve bazı hükümet üyeleri, olayın siyasi olduğunu öne sürmektedir. CHP sözcüsü de neden olarak "arka planda bozulan Türkiye-ABD ilişkileri oldu''ğunu söyledi ve kararın salt ekonomik paramatrelerden ziyade ,siyasi kaygularla alındığını öne sürdü.