Yükselen ekonomilerde sert düşüş
Spekülatif sermaye küreselleşmeyi kendine göre dizayn etti. Sıcak para olarak girdiği ülkelerde spekülatif kârlar sağladı. Bu ülkeler bol döviz serabına kapıldı. Kur baskısı ve cari...
Spekülatif sermaye küreselleşmeyi kendine göre dizayn etti. Sıcak para olarak girdiği ülkelerde spekülatif kârlar sağladı. Bu ülkeler bol döviz serabına kapıldı. Kur baskısı ve cari açıkların bozucu etkisi , dış borçlanmaya yansıdı. Dış borçlanmanın etkisi uzun zamanda ortaya çıktığı için kimse işin farkına varmadı. Üretici memnun, çünkü düşük kurdan ithalat yaptı. Tüketici memnun, çünkü piyasa ucuz ithal malı cenneti oldu.
Türkiye 2012 yılına kadar bu serabı yaşadı.
Spekülatif sermaye yüksek kârdan heyecanlandı. Bu defa bu ülkeleri yükselen ekonomiler olarak ilan etti.
Öte yandan Finansal liberalizasyon, hükümetleri ya teslim aldı veya elini kolunu bağladı.
Finansal liberalizasyon ile Finansal araçların çeşitlenmesi ve sermaye denetimlerinin kaldırılması sonucunda bir para arzı tanımı yapmak oldukça zorlaştı. Aynı nedenle hükümetlerin makroekonomik denetim gücü azaldı.
Finansal liberalleşme ile birlikte faiz hadlerinin ve çeşitli mali varlık fiyatlarının gelecekte alacağı değerlere ilişkin belirsizliğin artması, borç verenler açısından bir risk faktörü oluşturdu.