Yumuşak karnımız döviz
Dünyanın yaşadığı en büyük kriz, 1929 Dünya Buhranı olarak tarihlere geçti. ABD' de "Kara Perşembe" olarak anılan 24 Ekim 1929 Perşembe günü borsa dibe vurdu. 1929 yılının fiyatlarıyla 4.2 milyar...
Dünyanın yaşadığı en büyük kriz, 1929 Dünya Buhranı olarak tarihlere geçti. ABD' de "Kara Perşembe" olarak anılan 24 Ekim 1929 Perşembe günü borsa dibe vurdu. 1929 yılının fiyatlarıyla 4.2 milyar dolar yok oldu.. Bu süreçte 4.000 dolayında banka battı.
Türkiye'nin yaşadığı en büyük krizlerden birisi olan 2001 krizi de bir gecede patladı. TL bir günde yüzde 40 değer kaybetti. 21 Şubat'ta bankalar arası para piyasasında gecelik faiz yüzde 6200'e kadar çıktı. Adına ''Kara Çarşamba'' denildi. Krize kadar zaten bir kriz enerjisi birikmişti. Krizi siyasi kavga tetikledi.
2001 krizinde ekonomi yüzde 6 küçüldü ve fakat ertesi yıl aynı oranda büyüdü.
Bugün yaşamakta olduğumuz istikrar sorununa krizden çok, küçülme ve istikrarsızlık diyebiliriz. Ekonomik dengeler zaman içinde bozulduğu için, yerine gelmesi de zaman içinde olur.
Benim sık tenkit ettiğim dalgalı kur politikası diğer iktisat ve maliye politikaları ile birlikte, bir gecelik krizi önlüyor ve fakat uzun dönemli bir ekonomik istikrar sorunu yaratıyor.
Türk ekonomisi dinamik bir ekonomidir. Toplum müteşebbis bir toplumdur. Durgunluğa direniyor. Ancak önünü açmak siyasi iktidara düşer. Ayrıca siyaseti fazla germemek gerekir. Zira yine dalgalı kur siteminin getirdiği kırılganlık nedeni ile topun ağzında Türkiye'nin öteden beri yumuşak karnı olan döviz sorunu var.