Louis Aragon’un aşkı
“Mutlu Aşk Yoktur,” diyen, dünya ozanlarının en önemlilerinden birini anlatacağım bu hafta. Louis Aragon 3 Ekim 1897’de Paris’te doğar. Annesinin ısrarıyla 19 yaşındayken girdiği Tıp...
“Mutlu Aşk Yoktur,” diyen, dünya ozanlarının en önemlilerinden birini anlatacağım bu hafta. Louis Aragon 3 Ekim 1897’de Paris’te doğar. Annesinin ısrarıyla 19 yaşındayken girdiği Tıp Fakültesi’nde beş yıl okuduktan sonra okulu bırakır. Birinci Dünya Savaşı’nda orduya çağırılır ve aldığı tıp eğitimi sayesinde yardımcı doktorluk yapar. Savaştan döndükten sonra kendini birden edebiyat çevresinin içinde bulur. Aragon artık rengârenk kravatları, nükteli ve küstah konuşmalarıyla dönemin tipik züppelerinden biri olmuştur. Kendisi gibi olan arkadaşlarıyla bohem bir hayat sürmektedir... Bu nedenle, çok istemesine rağmen Fransız Komünist Partisi’ne kabul edilmez. Ancak yıllar sonra, ünü sayesinde arkadaşlarıyla birlikte komünist partiye üye olurlar.
Aragon yüzyılın en önemli şiir akımı olan “sürrealizm”in kurucularından biridir. Bugüne değin şiir, roman, eleştiri, deneme, çeviri olarak altmışın üstünde kitabı yayınlanmıştır. Bunların arasında “Le Paysan de Paris” adlı romanı, gerçeküstücülüğün en güzel örneklerinden biri olarak gösterilir. Bu dönemde sevgilisi olan Nancy Cunard’ın bir caz piyanisti yüzünden kendisini terk etmesi nedeniyle, aşırı dozda ilaç içerek intihar etmeye kalkar, ama başaramaz.
Nihayet 1928 yılında hayatı boyunca hep onun için şiirler yazacağı Rus yazar Elsa Triolet ile tanışır ve evlenirler. İkinci Dünya Savaşı’nda, 42 yaşında, şairlerden oluşan bir grupla cepheye gider. Almanlara esir düşer, ancak kaçmayı başarır, Fransa’ya gelir ve kahramanlık madalyasıyla ödüllendirilir.
Savaş sonrası şiirleri artık tüm dünyada elden ele dolaşır. Elsa için yazdığı şiirler neredeyse bütün dünyada şiir severlerce ezbere okunur, böylece adeta bir efsaneye dönüşmüş olan aşkları da ölümsüzleşir. Herkes Aragon ile Elsa’nın mutlu aşkı temsil ettiklerini düşünmektedir.
ACI GERÇEKLER
42 yıl evli kaldıktan sonra, 16 Haziran 1970 günü Elsa kalp krizinden ölür. Aragon eşinin masasının çekmecelerini boşaltırken bir liste bulur. O da ne, listede Elsa’ya âşık olan erkeklerin adları yazmaktadır. Ya da belki de Elsa’nın birlikte olduğu erkeklerin adlarıdır bunlar, kim bilir? Ama Elsa’nın günlüğünde yazan “Herkes beni sevsin, bütün erkekler bana hayran olsun istiyorum”, cümlesi Aragon’da müthiş bir şüphe yaratır. O usta şair, cesur yürek adam, o andan itibaren hayatının sonuna kadar Elsa’nın kendisini aldattığına inanarak yaşar.