Darbe tutmadı Moody's verelim
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Venezuela'nın kredi notunu düşürdüğünü duyurdu.Moody's'ten yapılan açıklamada, Venezuela'nın yabancı ve yerli para cinsinden kredi notunun "Caa3" seviyesinden "C"...
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Venezuela'nın kredi notunu düşürdüğünü duyurdu.
Moody's'ten yapılan açıklamada, Venezuela'nın yabancı ve yerli para cinsinden kredi notunun "Caa3" seviyesinden "C" seviyesine düşürüldüğü, görünümünün "negatif"ten "durağan"a çekildiği belirtildi.
Türkiye’nin arkasından Venezuela’nın da notunun düşürülmesi ister istemez iki ülke arasındaki önemli bir benzerliği akıllara getirdi. Bu benzerlik iki ülkenin de ABD kökenli darbe girişimlerine maruz kalmaları.
VENEZUELA DA NE OLMUŞTU?
Ülkenin son on beş yılına baktığımızda, 11 Nisan 2002 günü Bolivarcı Venezuela Cumhuriyetinin anayasal Devlet Başkanı Hugo Chávez’i devirmek için Fedecámaras adlı işveren sendikası tarafından protestolar ve genel grev ile başlayan olaylar 11 Nisan 2002 günü çıkan çatışmalarla Başkan Chavez’in tutuklanmasına neden olmuştu. Ancak halkın ve hükümet yanlısı ordu birliklerinin desteğiyle darbe püskürtülmüş, Chávez 14 Nisan 2002 sabahı yeniden göreve dönmüştü.
Bu tarihten sonra bu sefer de başkan Nicolas Maduro döneminde ülkenin en büyük üçüncü kenti Valencia'daki bir askeri üste yaşanan hareketlilik ve eski bir yüzbaşı liderliğindeki silahlı kişilerin yayınladıkları videoyla halkı ayaklanmayla çağırması gündeme gelmişti. Ordu ile alakası olmayan bu girişimin tamamen bir algı operasyonu olduğu anlaşılmış, güya ordunun da isyan ettiği izlenimi verilmek istenmişti. Amacı "Bolivarcı devrimi" yıkmak ve ülke petrollerine konmak isteyen büyük batılı şirketlerin fonladığı sivil toplum kuruluşları ile bağlantılı olan bu hareket de kısa sürede ordu ve halk işbirliğiyle bastırılmıştı.