4. Türk-Kürt ittifakı Ankara-Erbil arasında
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKYB) Başkanı Barzani’nin geçen hafta Ankara’ya yaptığı ziyaret, iki ülke arasındaki siyasi-ekonomik ilişkiyi stratejik anlamda yeni bir boyuta taşıdı. Sykes Picot’un...
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKYB) Başkanı Barzani’nin geçen hafta Ankara’ya yaptığı ziyaret, iki ülke arasındaki siyasi-ekonomik ilişkiyi stratejik anlamda yeni bir boyuta taşıdı. Sykes Picot’un yüzüncü yılına girerken Ortadoğu’da haritalar ve nüfuz alanları yeniden şekilleniyor ve küresel-bölgesel aktörler arasında ihtilaflar gibi ittifaklar da hayati önem taşıyor.
İşte böyle bir aralıkta gerçekleşti Barzani ziyareti. 2007’den sonra pekişen işbirliğinin, bölgede Türkler ve Kürtler aleyhine kurulan asırlık oyunu bozacak güçte; dördüncü büyük Türk-Kürt ittifakı hükmünde olduğunu ilan etti “dosta düşmana”.
Barzani Ankara’da MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Müsteşarı ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu tarafından üst düzey protokolle kabul edildi. Milli Savunma Bakanı ile bir araya geldi, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı ziyaret etti. Daha sonra da Türkiyeli Kürt siyasilerle görüştü. HDP heyetinde Demirtaş yoktu. HDP dışındaki Kürt siyasi oluşumlarla yapılan toplantıda ise yok yoktu.
Gayet net konuştu Barzani. Kürtlerin geleceği için Türkiye çok önemli, dedi. Erdoğan da, Davutoğlu da Kürt sorununun çözümünden yana. Arabulucu olabilirim, dedi. HDP’ye dediği daha da netti: Bir an önce kapatın o hendekleri.
Kıymetli misafir Türkiye’den ayrılırken iki taraf da emin ve memnundu birbirinden. Bir ilk olmak üzere IKYB bayrağının protokolde yer alması ayrıca memnun etti Kürtleri. Erbil ve Irak Kürtleriyle de sınırlı değil bu memnuniyet. Türkiye Kürtlerinin tamamı mutlu oldu bu kabulden.
Ziyaretin en mühim özelliği, Barzani’nin devlette hükümette olduğu kadar, Kürt siyasi hareketinin tamamında karşılığının olmasıdır. Örgütlü örgütsüz, Türkiye’deki tüm Kürtleri kucaklayabilen bir siyasi Barzani. Sözü etkili. Hepsi için “abi”.
Barzani ailesi siyasi mülahazaların, ihtilafların ötesinde değerli çünkü Kürtler için. Ailenin, Irak Kürtlerinin var olma ve var kalma mücadelesinin başını çekmesi, Nakşibendi gelenekten geliyor olması, aşiretler konfederasyonu sayılabilecek bir büyük aileye sahip olması gibi nedenlerle Türkiye Kürtlerince de itibarlı.
Barzani’nin Türkiye olan stratejik işbirliği ve Türkiyeli Kürtler üzerindeki etkisi nedeniyle, PKK-HDP siyasi hattının yüzyıllık döngüde Türkiye’nin yanında değil karşısında olmayı tercih etmesi anlam ve önem yitimine uğruyor. Tercihin yanlışlığını ortaya çıkarması hakeza.