'PKK-YPG çözülme sürecine girdi'
GÜÇLÜER: ABD ile arası açılan PYD/PKK’nın güvensizliği arttı. SDG çatısı altındaki bütün Arap unsurlar ve Kandilden gelen PKK’lılar dışındaki Kürt guruplar bu...
GÜÇLÜER: ABD ile arası açılan PYD/PKK’nın güvensizliği arttı. SDG çatısı altındaki bütün Arap unsurlar ve Kandilden gelen PKK’lılar dışındaki Kürt guruplar bu çatıdan ayrıldı. PYD/PKK’nın çözülme sürecine girdiğini söyleyebiliriz.
HER PLAN HAZIRDIR, 2003’TE 89 AYRI PLANIMIZ VARDI
Türkiye Fırat’ın Doğusu için askeri bir operasyona hazırlanırken ABD çekilme kararı aldı. Askerî açıdan daha mı avantajlı şu an Türkiye?
Türkiye açısından operasyon planlamaları çok yönlü ve çok boyutlu olarak yapılmış durumda. B, C, D… planları her an mevcuttur ve sürekli güncellenir. Bütün ihtimaller, mevcut ve karşılaşılabilecek risklere karşı planlamalar yapılır. Örneğin 2. Körfez Savaşı döneminde Türkiye’ye yönelik muhtemel risklere karşı 89 ayrı askeri operasyon planı yapılmıştı. Operasyonun yönünü ABD’nin çekilme tarzı belirler. TSK’nın olası operasyon için bölgeye yaptığı stratejik konuşlanmalara bakarak Membiç ve Fırat’ın doğusu bir sektör olmakla birlikte, Kamışlı bölgesi dahil diğer alanlara yönelik planlamalar olduğunu söyleyebiliriz.
TSK’nın bölgeye sevkiyatı sürüyor. ÖSO hazırız açıklaması yaptı. Nasıl bir askeri harekat öngörüyorsunuz?
Bölgede ABD güçleri varken zaten Türkiye operasyon sinyalini vermişti. Dolayısıyla ABD, askeri varlığını Suriye’den koordineli şekilde çekerse Türkiye de Fırat’ın doğusuna büyük oranda girmiş olacaktır. 60-100 günlük takvim ABD’nin takvimidir, Türkiye’nin değildir. Burada zamansal ve mekânsal boşluklar bırakılmaması çok önemli. Aksi takdirde mevcut ve ortaya çıkması muhtemel başka tehdit odaklarının doldurma ihtimali vardır. Ayrıca PYD/PKK’nın yeni yetenekler kazanabilmesine yönelik derin güçlerin çabaları olduğunu da unutmamak gerek. Bu aşamada zaman yönetimi en kritik faktör. Tabii bu operasyonun Rusya ile de koordine edilmesi için Türkiye tarafından yoğun çaba harcandığını da görmekteyiz.