Aklanma da haberdir
AKDENİZ Üniversitesi’nde, 2009-2015 yılları arasında Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı görevinde bulunan Aydın Özdemir, önce e-posta gönderdi, sonra da mektup. Akdeniz ekinde çıkan kendisiyle ilgili...
AKDENİZ Üniversitesi’nde, 2009-2015 yılları arasında Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı görevinde bulunan Aydın Özdemir, önce e-posta gönderdi, sonra da mektup. Akdeniz ekinde çıkan kendisiyle ilgili haberlerden yakınıyordu:
“... hakkımda 19 kez manşet yapıldı. Haberi doğrulatma amacıyla hiç aranmadım. Konuyla ilgili mahkemeden beraat ettim. Beraat etmeme rağmen bir küçük haber bile yapılmadı. Bir devlet memuru olarak çok mağdur oldum.”
Özdemir’in gönderdiği 19 kupürden ilki, 30 Ekim 2014 tarihini taşıyordu. Hürriyet Akdeniz’in manşetindeki “Üniversitede yolsuzluk” haberinin spotunda üniversitenin kantin ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı ve rüşvet alındığı öne sürülüyordu. Devam eden daha sonraki haberlerde de Aydın Özdemir ile eski rektör danışmanı İsmail Gediz hakkında dava açıldığı belirtiliyordu.
Özdemir’in gönderdiği 6 Aralık 2016 tarihli karara göre, o davada kendisi beraat etmiş, İsmail Gediz ise 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak Antalya 7.Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu kararıyla ilgili olarak Hürriyet Akdeniz’de haber bulamadım.
Özdemir’in şikâyetini ve beraat kararının yayınlanıp yayınlanmadığını bu haberlerde imzası olan Salim Uzun’a sordum. Ancak 19 Şubat’tan beri ayrıntılı bilgi vereceğini birkaç kez tekrarlamasına rağmen hâlâ bir yanıt alamadım.
Daha fazla gecikmemesi için artık Özdemir’in yakınmasını okurlara iletmeye karar verdim. Gördüğüm kadarıyla bu olayda bir gazetecilik hatası söz konusu. Haberlerde suçlanan kişinin görüşlerine yer vermek ve suçladığımız kişinin beraat etmesini de haber yapmak gazeteciliğin gereğidir. Suçlarken gösterdiğimiz titizliği ve cevvalliği, -eğer bir dalgınlık, dikkatsizlik yoksa- aklanması halinde de göstermemek, gazetecinin o haberle doğru ilişki kuramadığına, mesafeyi koruyamadığına işaret eder.
MAL DEĞİL CAN