Bilgi için yatırım
Türkiye, büyümek istiyor, ama bunun için gerekli olan şartları yerine getirebilmiş değiliz.Cumhuriyetin ilanının 100’üncü yılı olan 2023 tarihi için ilan edilen ekonomik hedeflere ulaşmak, uzmanların...
Türkiye, büyümek istiyor, ama bunun için gerekli olan şartları yerine getirebilmiş değiliz.
Cumhuriyetin ilanının 100’üncü yılı olan 2023 tarihi için ilan edilen ekonomik hedeflere ulaşmak, uzmanların ifadesiyle imkânsız demeyelim de çok çok zor. Propaganda yapmak yerine, gerçekleri görüp iş yapmış olsaydık, belki de o hedeflere ulaşır ve hatta geçebilirdik.
Çalışmıyoruz, ama tembelliğimize haklı bahaneler de buluyoruz. En büyük bahanemiz de, ülkemizde petrol olmaması, enerji ithali için milyarlarca lira para ayırdığımız şeklinde... Doğrudur, topraklarımızda ihtiyacımızı karşılayacak kadar petrol yok, ama var olan imkânlarımızı değerlendirebiliyor muyuz?
İsmet Berkan, haklı bir tesbitte bulunmuş. İddia edildiğinin aksine ülkemiz, en fazla parayı ‘enerji ithalatına’ değil, ‘bilgi ithalatına’ ayırıyor. Berkan şöyle demiş: “(...) Oturdum TÜİK’in ithalat kalemleri rakamlarından çok kaba bir hesap çıkardım; eminim bir sürü yanlış da yaptım, ama benim bulduğum kadarıyla Türkiye, 2014 yılında en az 74.9, en çok da 84.8 milyar dolarlık bilgi ithal etmişti. Bu hesaba göre, ithalatımızın yüzde 31-35’i, yani üçte biri bilgi idi. Bizim üretemediğimiz şey yani. Fikir versin diye söylüyorum; 2014’te toplam enerji ithalatımız 55 milyar dolar civarında. Yani cari açık için enerjiyi suçlamanın âlemi yok; önce eğitim sistemimizi suçlamalıyız.” (Hürriyet, 25 Nisan 2015)