Esas olan özgürlük
Hak, hukuk ve adaletin tesisi meselesi hem Türkiye’nin hem de dünyanın en büyük meselesidir.Nasıl ki ‘Biri yer biri bakar/ Kıyamet bundan kopar’ tesbiti doğru ise, adaletin hüküm sürmediği bir dünyanın da...
Hak, hukuk ve adaletin tesisi meselesi hem Türkiye’nin hem de dünyanın en büyük meselesidir.
Nasıl ki ‘Biri yer biri bakar/ Kıyamet bundan kopar’ tesbiti doğru ise, adaletin hüküm sürmediği bir dünyanın da kargaşa olmadan devam etmesi de mümkün değildir.
Uluslararası Hukukçular Birliği’nin (UHUB) 2015 yılında Antalya’da 32 ülkeden akademisyen ve hukukçunun katılımıyla düzenlediği Uluslararası İslâm Ceza Hukuku Konferansının tebliğleri kitaplaştırılmış ve bu iki ciltlik “İslâm Ceza Hukuku” adlı eserde İslâm ceza hukukunun genel ilkeleri, ceza hukuku kurallarının çelişmesi tartışmaları yer almış. İşte bu eserle ilgili olarak İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde bir tanıtım toplantısı düzenlenmiş ve hukuk adıma önemli tesbitlerde bulunulmuş.
Programda konuşan Haliç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Eren şöyle konuşmuş: “Dünyada İslâm hukukunu tutarlı ve bütüncül uygulayan bir ülke yok. İslâm İşbirliği Teşkilâtı’na üye 57 ülkeden 28 tanesinin anayasasında İslâma referans bulunuyor. (...) 10 kadar ülkede İslâm ülkesinde de ‘yasamanın kaynağı İslâmdır’ deniliyor. Yedi Türk Cumhuriyeti’nde İslâm hukuku ve İslâm’a referans bulunmuyor. Bunlar liberal Batı hukuk sistemine entegre olmuş. İslâm’ı yasamanın kaynağı yapan ülkelerde ise mezhepsel bir sorun bulunuyor.”