Eski Bosna, yeni Bosna
Hür dünyanın ve Avrupa’nın imtihanı kaybettiği yerlerden biri de Bosna-Hersek olmuştur. Sovyetler Birliği’nin ve dolayısıyla Yugoslavya’nın dağılması Bosna-Hersek’teki Müslümanlara...
Hür dünyanın ve Avrupa’nın imtihanı kaybettiği yerlerden biri de Bosna-Hersek olmuştur. Sovyetler Birliği’nin ve dolayısıyla Yugoslavya’nın dağılması Bosna-Hersek’teki Müslümanlara ağır bedeller ödetti.
Avrupa’nın ve hür dünyanın bu zulme engel olması beklenirdi, ama maalesef seyirci kalındı, müdahale etmekte çok geç kalındı.
Tarihe “Bosna Savaşı” olarak kaydedilen bu hadise, Bosna-Hersek’te Mart 1992’den Aralık 1995 tarihine kadar sürdü. Savaş sırasında yüz binden fazla kişi öldü, 2 milyon civarında insan da yerini yurdunu terk etmek durumunda kaldı.
Bosna Savaşı’nı hatırlayıp da Srebrenitsa Katliâmını hatırlamamak mümkün değil. Hemen her yıl bu acı tazelenmekte ve kimlikleri tesbit edilen katliâm mağdurlarının cesetleri duâlarla defnedilmektedir.
Srebrenitsa’daki soykırımda katledilenlerden kimlik tesbiti yapılan 127 kişinin cenazeleri de defnedileceği yere nakledilmek üzere TIR’lara yüklenince acılar tazelenmiş. Visoko Şehir Mezarlığı’ndaki törene soykırım mağdurlarının yakınları da katılmış ve cenazeleri taşıyan TIR konvoyu gözyaşları içinde uğurlanmış.
Her yıl aynı hüzün ve acının yaşandığına işaret eden bir mağdur yakını, soykırımda en yakınları vefat eden annelerin yürek acısının hiç dinmediğini söylemiş. Saraybosna’ya ulaşan TIR konvoyunun geçişi sırasında da duygusal anlar yaşanmış. Cenazeleri yolcu etmek için caddenin her iki tarafına dizilen insanlar tabutları gözyaşlarıyla uğurlamış. (AA, 9 Temmuz 2016)
Elinde 22 yaşında öldürülen oğlunun fotoğrafını tutan Fatima Hubijar, oğlunun cesedine hâlâ ulaşılamadığını ifade ederek, “Oğlumu hâlâ bulamadım. Kamyona bindirilip götürüldüğünü biliyorum. Her yıl burada oğlumun da gelmesini bekliyorum, ama artık yaşlandım” diye konuşmuş.