Karadeniz yol notları

Geçen hafta (3-8 Mayıs 2016) bir vesile ile yolumuz yeniden Karadeniz’e, Rize’ye, Senoz Vadisine düştü. Bu defaki yolculuğumuz kara yoluyla gerçekleşti.Dolayısıyla kara yolunda yaşanan sıkıntıları daha...

Geçen hafta (3-8 Mayıs 2016) bir vesile ile yolumuz yeniden Karadeniz’e, Rize’ye, Senoz Vadisine düştü. Bu defaki yolculuğumuz kara yoluyla gerçekleşti.
Dolayısıyla kara yolunda yaşanan sıkıntıları daha yakından ve bizzat görmek, şahit olmak mümkün oldu. Çare bulunması temennisiyle bazılarını zikretmekte fayda var.

Hemen ifade edelim ki, uzun yıllar otobüs ve özel vasıtalarla İstanbul’dan Karadeniz’e ziyaretlerimiz olmuştu. ‘Bölünmemiş yollar’daki seyahatler hem kazalara sebep oluyor, hem de saatler süren seyahatler insanların yorgun düşmesine yol açıyordu. Yolların bölünerek gidiş ve gelişlerin birbirinde ayrılması, hem kazaların azalmasına hem de seyahatleri daha kısa sürede tamamlanmasına sebep olmuş.

Ancak bu güzelliklerin yanında, can bezdiren uygulamalar da var. Hatta bazıları var ki, ‘denizi geçip derede boğulmak’ olarak görülebilir. Daha önce de gazetelerde haber olduğu üzere, Samsun’dan sonra ve bilhassa Ordu ve ilçelerindeki trafik ‘kuralları’ çok can yakıyor. Otoyoldan (Gerede’de) çıktıktan sonra Samsun istikametine dönünce ‘bölünmüş yol’da otomobiller için 110 km hız sınırı ilan edilmiş. Samsun’dan Hopa’ya kadar devam eden ‘Karadeniz Sahil Yolu’nda da aynı hız sınırı konulmuş. Elbette normal, hatta iyi bir uygulama. Ancak ‘meskün mahal’lerden geçerken bu hız sınırı (kısa mesafeli de olsa) 50 km’ye kadar düşürülüyor. Düşünün ki ‘Karadeniz Sahil Yolu’nda (bölünmüş yol) 110 km hızla gidiyorsunuz. Kısa sürede 90, 70 ve 50 km hız sınırı levhalarıyla karşılaşıyorsunuz. Haliyle bu durum trafiğin aksamasına da sebep oluyor. Elbette hız sınırları olacak, ama bu yoldaki uygulama adil midir? Sahil boyunca neredeyse her 5 km’de bir ilçe, bir ‘meskün mahal’ var. Bu sınırların olduğu bir yolda ilerlemek mümkün mü? Yüzlerce kişi bu sebeple ağır para cezaları ile karşı karşıya kalıyor. “Hız sınırına uysun, yavaş gitsin” demek çare midir? Yollar müsait ve zaten umumi anlamda 110 km hız sınırı var. Çok sık uygulanan 50 km sınırı, sürücüler arasında tartışmalara da sebep oluyor. Levhalara riayet eden ve ‘boş yol’da 50 km hızla ilerleyen sürücüler, diğer sürücüler tarafından ‘yolu tıkamak, trafiği aksatmak’la itham ediliyor. Haksız da sayılmazlar. Çünkü yollar hiç değilse 90 km hızla ilerlemeye müsait.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 128 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 108 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 117 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar