Keşke hamaset yetseydi

Türkiye’nin dış politikasında kırılmalar yaşanıyor. ‘Dost ülke’ler düşman listesine yazılırken, bir dönem ‘düşman’ ilân edilenlerle dostluklar kuruluyor.Bu hal, ciddî bir...

Türkiye’nin dış politikasında kırılmalar yaşanıyor. ‘Dost ülke’ler düşman listesine yazılırken, bir dönem ‘düşman’ ilân edilenlerle dostluklar kuruluyor.
Bu hal, ciddî bir sorgulamayı da beraberinde getirmiş durumda. Önümüzdeki dönemde bu meselelerin daha da hararetle tartışılacağı söylenebilir.

Siyaset bilimci Soli Özel, dış politikadaki çelişkilere dikkat çeken tesbitler yapmış. Tartışmalı konulardan biri de Musul’a önce asker gönderilip sonra kademeli olarak geri çekilmesi. Hatırlanacağı üzere Musul’a ‘eğitimci asker’ gönderilmiş ve Irak’ın itirazı ve araya ABD Başkanı Obama’nın girmesiyle askerlerin bir kısmı geri çekilmek durumunda kalmıştı.

Siyaset bilimi ve uluslar arası ilişkiler uzmanı ve yazar Soli Özel, “Peki Türkiye’yi yönetenlerin amacı neydi?” sorusunu şöyle cevaplandırmış: “Bu olay, Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinin akabinde saha dışına atılmasının hemen ardından gerçekleşti. ‘Suriye’de kaybettiğimiz alanı Irak’ta kazanabilir miyiz’ şeklindeki bir düşüncenin etkisi olduğunu düşünüyorum. Bir trafiğe de dikkat etmek gerekir: Barzani, Suudi Arabistan’daydı. Sonra Türkiye’ye geldi. MİT’e götürüldü, Genelkurmay’a götürüldü. Bunlar rüyamızda görsek hayra yormayacağımız şeyler. Türkiye, ‘Beni oyunun dışında görmeyin, işte bakın, Irak Kürdistan Yönetimi’nin Başkanı ile temastayım, orada hâlâ etkili bir oyuncuyum, gördüğünüz gibi 25 tank, 600 asker gönderdim, beni de oyunun içine katmak zorundasınız’ demek istedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 153 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 131 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 110 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 77 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 119 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar