Medeniyet ne zaman çöker?
Dünyaca meşhur bir yayın grubu olan bbc.com, “Medeniyet 30 yıl içinde çökebilir” başlığıyla duyurduğu haberine bir soru ile giriş yapmış ve şöyle demiş: “Neden bir insan yıllarca...
Dünyaca meşhur bir yayın grubu olan bbc.com, “Medeniyet 30 yıl içinde çökebilir” başlığıyla duyurduğu haberine bir soru ile giriş yapmış ve şöyle demiş: “Neden bir insan yıllarca teknolojik gelişmelerin kalbi Silikon Vadisi’nde çalıştıktan sonra bir anda her şeyi bırakıp, inzivaya çekilir ve ‘dünyanın sonunu’ beklemeye başlar?
“Silikon Vadisi”ni bilenler bilir, ama yine de kısa bir ansiklopedik bilgi olarak şunu hatırlatmakta fayda var: Silikon Vadisi, Kuzey Kaliforniya’daki San Francisco vadisinin bir parçası olan San Jose vadisine verilen isimdir. Bu ismin sebebi ise bölgede yoğun olarak üretim ve geliştirme faaliyetinde bulunan silikon kırmık (yonga, İngilizce: chip) üreticileridir ve teknoloji alanında gelişmelere büyük katkı sağlamaktadır.
İşte bu ‘vadide’ çalışan Facebook’un eski üretim müdürlerinden Antonio Garcia Martinez, ‘yeter’ demiş ve teknoloji üreten bu vadiyi terk edip muhtemelen dinlenebileceği başka gerçek bir vadiye [belki de Rize’nin Senoz Vadisi’ne benzer bir vadi] taşınmış.
Facebook’un eski üretim müdürlerinden Martinez, ABD’nin Seattle şehri açıklarındaki Orcas Adası’nda satın aldığı geniş arazide konuşurken “Bir anda her şeyi bırakıp, inzivaya çekilmesi”ni şöyle açıklamış: “Gelecek 30 yıl içerisinde dünya nüfusunun yarısı işsiz olacak. İşler çirkinleşebilir. Medeniyet tamamen çökebilir. O yüzden ben de buradayım.”
Facebook yöneticisi, aşırıya gidip gitmediği sorusunu ise şöyle cevaplandırmış: “Siyaset ve teknoloji arasında ciddî bir yarış söz konusu. Şu anda teknoloji açık ara önde gidiyor. Teknolojik gelişmelerin sonucunda çok sayıda kişi işini kaybedecek. Bu durumun önüne geçip oluşacak sefaleti önleyecek sosyal politikalara dair ise hiçbir çalışma yok. Sadece ABD’de 300 milyon silâh var. Bu da neredeyse kişi başına bir silâh düşüyor demek. Bu silâhların büyük kısmı da ekonomik açıdan avantajlı konumlarını yitiren kişilerin elinde.” (bbc.com, erişim: 7 Ağustos 2017)