‘Önce hürriyet’ diyenler haklı

Türkiye’nin dertlerini saymakla bitiremeyebiliriz. Fakat bu dertlere rağmen ümitvar olmayı gerektirecek hadiseler de yaşanıyor. Antalya’da faaliyet gösteren iş adamları, yayınladıkları bir bildiride, bilmana; “Önce...

Türkiye’nin dertlerini saymakla bitiremeyebiliriz.

Fakat bu dertlere rağmen ümitvar olmayı gerektirecek hadiseler de yaşanıyor. Antalya’da faaliyet gösteren iş adamları, yayınladıkları bir bildiride, bilmana; “Önce hürriyet lâzım” demişler.

“Önce ekmek lâzım” ya da “Önce hürriyet lâzım” diyenlerin mücadelesi çok eskiye dayanır. Ekseriyetle ticaretle meşgul olanlar ve idareciler; “Önce ekmek, önce ekonomi” demeyi tercih ederler. Yıllardan beri devam eden bu kabule belki de en ciddî itiraz, Bediüzzaman Said Nursî’den gelmiştir. Üstad Bediüzzaman, bir mektubunda, “(...) Madem bu insaniyetli zatlar benim hakkımda zulmü istemiyorlar, en evvel benim meşrû dairedeki hürriyetime dokundurmasınlar. Ben ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam” demiştir. (Emirdağ Lâhikası, mektup no: 6, s. 50)

Muhtemelen bu ifade, devrin idarecilerini de şaşırtmıştır. Herkes ‘ekmek’ peşinde koşarken bir âlim ‘önce hürriyet’ demiş, kendisine sunulan maddî imkânları elinin tersiyle geri çevirmişti. Ve maalesef, bugün dahi “Önce hürriyet değil, önce ekmek” diyen binlerce ‘âlim’ vardır. Bu bakımdan, bir iş adamı kuruluşunun seçim öncesi yayınladığı bildiride, “Türkiye’ye önce ekmek ve ekonomi değil, önce hürriyet lâzım” anlamına gelen beyanı çok çok önemlidir.

Bahsedilen bildiri, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nca hazırlanmış. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 128 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 108 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 117 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar