Panama kanaması

Zenginlerin, ‘daha zengin olma hırsı’ zaman zaman başlarına yeni işler, yeni gaileler çıkarıyor. “Panama belgeleri” olarak isimlendirilen ‘gizli’ evrakların açıklanması da böyle bir etki...

Zenginlerin, ‘daha zengin olma hırsı’ zaman zaman başlarına yeni işler, yeni gaileler çıkarıyor. “Panama belgeleri” olarak isimlendirilen ‘gizli’ evrakların açıklanması da böyle bir etki meydana getirdi. Vergi kaçıran bazı zenginleri bundan sonra sıkıntılı günler bekliyor.
Bazı zenginler, “off shore” hesapları üzerinden “vergi cenneti” olarak adlandırılan bölgelere para aktarıyor ve o ülkelerin imkânlarından istifade ediyor. Neticede vergi kaçırma anlamına gelen bu işlemi yapan şirket isimlerini gösteren Panama belgelerinin, 200 binden fazla hesabın ayrıntılarını ortaya koyan ‘ikinci kısım liste’ yayımlandı. Belgeler arasında Türkiye’den 101 şirket ve 684 kişinin isminin geçtiği iddia ediliyor ki bu tablonun Türkiye’yi sarsması beklenir. Gerçi, “Bize bir şey olmaz, biz yolsuzluk iddialarına alışkınız, normaldir, uydurmadır, belgeler sahtedir” diyenler çıkarsa, onlara da hak vermek gerekir!

‘Off shore’ şirketleri kanun dışı kuruluşlar değil, ancak paranın geldiği yer ve sahiplerini saklayan, vergiden kaçınmaya imkân sağlayan kuruluşlar olması sebebiyle tartışma konusu. 11,5 milyon belgeden oluşan 2,6 terabaytlık veri tabanı ilk olarak geçen yıl Alman gazetesi Sueddeutsche Zeitung’a verilmişti. Gazete, belgeleri başka gazetecilerle de paylaşmış ve yüzlerce gazeteci belgeler üzerinde çalışmıştı. “Panama belgeleri”nin yeni ‘dalga’ları ile de önümüzdeki aylarda karşılaşmak mümkün.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 128 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 108 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 117 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar