Şeffaflık olmadan zor
Dünyanın en çok alıntı yapılan 10 ekonomistinden biri olan Daron Acemoğlu, dikkate alınması icap eden tesbitlerde bulunmuş.ABD’deki Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) iktisat profesörü olan Acemoğlu...
Dünyanın en çok alıntı yapılan 10 ekonomistinden biri olan Daron Acemoğlu, dikkate alınması icap eden tesbitlerde bulunmuş.
ABD’deki Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) iktisat profesörü olan Acemoğlu, 2012’de, Harvard Üniversitesi’nden James A. Robinson ile ortak kaleme aldığı ‘Ulusların Düşüşü’ adlı kitabıyla çok ses getirmiş ve ismi Nobel Ödülü alabilecek adaylar arasında geçiyor.
Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkileri değerlendiren Prof. Dr. Acemoğlu, “İlişkilerimiz düzgün bir iletişim yerine yaygara koptuğu için bozuluyor. Ben baştan beri bu kısasa kısas yaklaşımını sağlıksız buluyorum. Biz Avrupa’yla onların kapı bekçisi olarak değil, temel demokratik ve insan hakları değerlerinde anlaştığımız için ilişki içinde olmalıyız” demiş.
Acemoğlu, “Şanghay Beşlisi”ne üyelik konusundaki bir soru üzerine de şöyle demiş: “Çok kötü okuyorum. Türkiye’nin Batı’yla ilişkisi hiçbir zaman sorunsuz değildi. Bir adım geri, bir adım ileri gidiyordu. Avrupa’yla yakınlaştığımız dönemler hep iyi netice verdi. 2000’lerin başındaki AB süreci, demokrasimizi hiç olmadığı kadar güçlendirdi. Askerin etkisini ortadan kaldırdık, insan haklarını tanımaya başladık. Yargı kurumları devletten ayrıştı, Kürtlerin dillerini kullanmasına izin verildi. Sadece siyaset sanmayın... Enflasyon kontrol edilir hale geldi, bütçe düzeldi. (...) Ekonomi, holdinglerin yerine daha geniş bir tabanın üzerine yayıldı. Anadolu Kaplanları ortaya çıktı.