‘Su’ deyip geçme!
Dünyaca meşhur olmuş, çığır açmış ilim adamlarının en bariz vasfı, merak etmeleridir.Herkesin gördüğünü gören, ama merak edenler farklarını ortaya koymuş. Elmanın yere...
Dünyaca meşhur olmuş, çığır açmış ilim adamlarının en bariz vasfı, merak etmeleridir.
Herkesin gördüğünü gören, ama merak edenler farklarını ortaya koymuş. Elmanın yere düştüğünü her halde ilk defa Newton görmedi. Onun farkı, “Elma niçin yere düşüyor da havaya uçmuyor” gibi sorular sormasıdır. Neticede Isaac Newton (Ölümü: 20 Mart 1727) “Yer çekimi olmasa elma yere düşmezdi” kanaatine varmış ve bunu da isbat edip “Newton” olarakta tarihe geçmiş.
İlim teknik yazıları yazan Neva Çiftçioğlu Banes, son 20-25 yıldır gündeme gelen, ama yeteri kadar tartışılmadan, yorum yapılmayan bazı bilgileri paylaşmış. Bunlardan biri de “Suyun hafızası olup olmadığı” yolundaki araştırma ve tartışmalardır.
Neva Çiftçioğlu Banes, konu hakkında şunları yazmış: “(Suyun bir hafızası var mı?) Konuyla ilgili çalışma ilk kez 1988 yılında Fransız immünolog Jacques Benveniste tarafından Nature Dergisi’nde yayımlandı. Her yeni buluşta olduğu gibi bilim dünyası bu araştırmanın tamamen saçmalık olduğunu ve bu kadar komik bir yaklaşımın Nature gibi önemli bir dergide yayımlanmasının tam bir fiyasko olarak tarihe geçeceğini dile getirmişti.