Türkiye’nin konuştuğu çocuk(lar)
Ara sıra eğitim camiasından da sevindirici haberler geliyor. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) imtihan sonuçları açıklanınca ekonomik anlamda sıkıntılar yaşayan bazı il ve ilçelerden...
Ara sıra eğitim camiasından da sevindirici haberler geliyor. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) imtihan sonuçları açıklanınca ekonomik anlamda sıkıntılar yaşayan bazı il ve ilçelerden başarı haberleri duyuldu.
Meselâ, Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde koyun sağıp, çobanlık yaparak imtihana hazırlanan Habib Bitkin, adlı öğrenci TEOG sınavında 6 dersten sorulan 120 sorunun 119’una doğru cevap vererek Türkiye ikincileri arasına girmiş. Yine Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde Nesibe, Ayşenur ile Berdan 120 sorunun 120’sini de doğru yapmış. Benzer bir başarıyı Cizre’de de 9 öğrenci göstererek bütün Türkiye’ye örnek olmuşlar.
Gazete ve televizyonlarda yer alan haberlere göre Çemişgezek’te okuduğu okulda yatılı kalan 14 yaşındaki Habib Bitkin, okuldan arta kalan zamanlarını ailesinin yanında çobanlık yaparak geçiriyor. TEOG ikincileri arasına giren Habib, yaptığı işlerle ailesine destek vermiş oluyor.
Habib Bitkin şöyle konuşmuş: “Ben Çemişgezek ilçesine bağlı Tatar mezrasında oturuyorum. TEOG sınavında ful çekmek istiyordum, ama olmadı. İnşallah ilerleyen eğitim hayatımda büyük başarılar için mücadele edeceğim. Haftanın beş günü okuldayım. Hafta sonları köyüme geliyorum. Ailece küçükbaş hayvancılıkla uğraşmaktayız. Kış aylarını köyde, yaz aylarını ise yaylalarda geçiriyorum. (...) Köye geldiğim zamanlarda ders çalışmaya hiç fırsatım olmuyor. Bu yüzden dersi derste dinlemeye çalışıyorum. Hayatımdan memnunum, ama mesleğimizden (çobanlık) memnun değilim. Çok yoruluyorum. Koyun sağmaktan ellerim nasır tuttu. Bu nasır ömrüm boyunca kalıcı mı, geçici mi bilmiyorum, ama nasırlarımla da gurur duyuyorum. Nasırlarımdan kesinlikle şikâyetçi değilim. Hayatımız bizim böyle. Bu başarıda öğretmenlerimizin payı çok büyük. Asıl hedefim, ülkeme ve ülkemin insanlarına hayırlı bir evlât olmak. İleride seçeceğim mesleğimden elde edeceğim kazancın helâl olması için çaba göstereceğim.”
İleride biyoteknoloji uzmanı olmak istediğini de söyleyen başarılı öğrenci bunu söylediğinde kendisiyle alay edildiğini belirtmiş ve ‘ilim aşkı’nın “6. sınıfta okuduğumda bir